העתיד שייך למהנדסות? הנה התחזיות

מומחים חוזים: יותר ויותר נשים ילמדו הנדסה, והצורך במהנדסות (וגם במהנדסים) ילך ויגדל בשנים הקרובות. הנה כל הנתונים החשובים על השינויים הצפויים 

אם היינו מגלים לך שיש דרך לדעת מה יקרה בעוד 5 שנים, או אפילו 10 – האם היית רוצה לדעת? כנראה שכן. האמת היא שאף אחד לא יודע מה בדיוק יקרה, אבל כן קיימות שיטות מוכרות שמסייעות לערוך תחזיות ממוקדות.

ניבוי טרנדים הוא כבר מזמן לא נושא ששמור ל"מנבאות עתידות". קיים תחום מומחיות שלם שכולו ממוקד בניבוי מושכל של טרנדים עתידיים. אז מה יש למומחים הללו לומר על עתיד הקריירה? הנה הצצה ל-4 טרנדים שהמומחים חוזים שיקבלו את מרכז הבמה (והתקציבים) בשנים הבאות.

#1 עליית הבינה המלאכותית: 

הבינה המלאכותית מקיפה אותנו כבר בימים אלה מכל כיוון אפשרי. מערכות AI משמשות אותנו ביום-יום שלנו, ומתפתחות בקצב שיא, שכבר קשה לעקוב אחריו, ויותר מזה – אנחנו לא מצליחים לדמיין לאן עוד כלי בינה מלאכותית מסוגלים להגיע ולהביא אותנו.

ביום-יום אנחנו פוגשים בינה מלאכותית בדברים הפשוטים שכולנו מכירים, כמו זיהוי תמונות, עוזר אישי ותרגום שפות. אבל בינה מלאכותית נמצאת בדברים גדולים הרבה יותר, כמו נהיגה אוטונומית, ניתוחים רובוטיים ועוד הרבה מעבר לזה.

  • למידת מכונה – מערכת בינה מלאכותית משתמשת בטכנולוגיה של למידת מכונה. זוהי טכנולוגיה שמאפשרת למחשבים לנתח כמויות עצומות של נתונים וללמוד מהם, כדי לבצע משימות מורכבות שדורשות חשיבה וניתוח.
  • רובוטיקה – מאז עלייתה של הבינה המלאכותית, תחום הרובוטיקה השתנה מקצה לקצה. רובוטים מסוגלים לנתח נתונים ולהסיק מסקנות ובאמצעותן לערוך שינויים באופן הפעולה בהתאם למכשולים או מצבים בלתי מתוכננים.
  • אוטומציה – בינה מלאכותית היא זו שמאפשרת הפעלה של מערכות אוטומטיות כמו צ'טבוטים ונהיגה אוטונומית. אבל בעתיד אנחנו צפויים לראות מערכות אוטומטיות משתתפות באבחונים רפואיים, מייעלות תהליכי ייצור ושימוש רב יותר בחיישנים למגוון צרכים ותועלות.

לאן בינה מלאכותית יכולה עוד להגיע? השמיים הם הגבול.

#2 התפתחות האינטרנט של הדברים: 

אינטרנט של דברים, או בקיצור המקובל IOT, הוא חיבור של מכשירים לרשת לצורך איסוף ושיתוף של נתונים – החל במכשיר הטלפון שיש לכל אחד מאיתנו ועד למכונות תעשייתיות וכלי רכב. באמצעות חיבוריות אלחוטית לרשת האינטרנט מועבר המידע שנאסף מהמכשירים אל שרתים, שבהם מבוצע שימוש בנתונים גדולים (big data). ניתוח הנתונים והסקת המסקנות בעקבותיו מאפשרת שיפור של המכשירים ושל חוויית המשתמש. IOT משמש אותנו כיום במגוון תחומים:

  • בתים חכמים – חיבור מכשירי חשמל ביתיים לממשק שליטה ובקרה בסמארפון – חימום מים, תאורת הבית, מזגן ועוד.
  • ערים חכמות – מערכת הרמזורים, תאורת דרך, מצלמות באזורים ציבוריים ועוד מחוברים לרשת עם ממשק ניהול, כדי לייעל את תפקוד העיר.
  • חקלאות – בקרה על תנאי גידול של יבול ובעלי חיים, החל מטמפרטורה ולחות ועד עוצמת התאורה וכמויות המזון והשקיה.
  • בריאות – מדי צעדים, שעונים חכמים ומכשירים לבישים אחרים מנטרים את המדדים החיוניים, אוספים את הנתונים ומנתחים אותם.

כל אלה קורים כבר היום, אבל בעתיד אנחנו צפויים לראות צעדי פיתוח משמעותיים בתחום ה-IOT:

  • שינוי פני התעסוקה – מכונות יבצעו באופן אוטומטי משימות שבני אדם נהגו לבצע. כך משרות ייצור יהפכו מיותרות, וייפתחו במקומן משרות פיתוח מערכות.
  • פיתוח מוצרים ושירותים חדשים – יפרצו לשוק מכשירים חדשים (ביתיים, חקלאיים או תעשייתיים) שיהיו מיועדים לייעל את החיים ולהקל את היום-יום של כולנו.
  • מודלים עסקיים מותאמים אישית – התאמה של פוליסת ביטוח בריאות על סמך מידע שנאסף ממכשירים לבישים, התאמת תוכנית ליסינג על סמך נתוני נהיגה ועוד.

#3 כלכלה ירוקה: 

העולם חותר לכלכלה ירוקה מתוך הבנה שיש לנו רק כדור אחד, ואנחנו צריכים לשמור עליו. הכוונה ב"כלכלה ירוקה" היא החלפת השימוש במקורות אנרגיה מתכלים במקורות אנרגיה מתחדשים, צמצום זיהום אוויר ומקורות מים ושימוש בטכנולוגיות "ירוקות".

  • מקורות אנרגיה מתחדשים – שימוש באנרגיה סולארית, הידרואלקטרית וגיאותרמית יתרחב ויחליף את השימוש בדלק מאובנים ובפחם.
  • קיימות – פיתוח שיטות חקלאות חדשות לצמצום השימוש בכימיקלים, מיחזור וצמצום פסולת, ייעול הייצור ותחבורה ירוקה ינצלו את המשאבים הקיימים ביעילות ובאופן מקסימלי.
  • טכנולוגיות "ירוקות" – טכנולוגיות לסינון מים, טיהור אוויר וספיחת פחמן דו-חמצני ימשיכו להתפתח במהירות כדי לשמור על הבריאות של כולנו ולהאט את התחממות כדור הארץ.

#4 בקרוב יהיה רוב נשי בתחומים "גבריים"

זה לא סוד שבעבר היו רק נשים מעטות שבחרו ללמוד ולעסוק במקצועות טכנולוגיים והנדסיים. אבל למרבה השמחה, בזכות חשיפה של בנות צעירות למגוון האפשרויות בתחום – אפשר כבר היום לראות יותר נשים בפקולטות ללימודי הנדסה במוסדות הלימוד, וכמובן גם בתעשייה. משנה לשנה המגמה גוברת, ובעתיד הלא רחוק אנחנו צפויים לראות יותר נשים משתלבות בתחום, פורצות מחסומים ודרכים ומביאות את החדשנות לשיאים שלא הכרנו.

בתחום שבעבר היה שייך לגברים כמעט באופן בלעדי – בין אם בגלל סטריאוטיפים שקשורים במגדר, או בגלל חסמים חברתיים תרבותיים – יש היום מקום לנשים להעז, להתפתח ולצמוח.

עובדה מעניינת שנמצאה במחקרים בתחום, היא שחברות שמעסיקות נשים רבות (בעיקר בתפקידי מפתח) זוכות להצלחה גבוהה יותר וביצועים כלכליים טובים יותר מחברות גבריות יותר. פרסום המסקנות מהמחקרים הביאו מנהלי חברות שמעוניינים לצמוח לחפש יותר מהנדסות ומנהלות.

בעתיד משתנה, אין כמו להיות מהנדסת

נכון, הכל עשוי להשתנות. זו בדיוק הסיבה שחשוב ללמוד במקום שייתן לך כלים אמיתיים ליום שאחרי.

מכללת עזריאלי מציעה הרבה יותר מסתם לימודים. ההקפדה על הרמה האקדמית הגבוהה, יחד עם שיתופי פעולה שקושרת המכללה עם חברות ומיזמים, מבחר מסלולי לימוד מגוונים כמו הנדסת תוכנה, הנדסה תעשיה וניהול, מדעי המחשב, הנדסת חומרים ועוד, מעניקים לך כלים מעשיים שבעזרתם אפשר להשתלב בתעשייה לאחר סיום הלימודים. הנוחות, המלגות והאווירה מפנים אותך לעסוק בדבר החשוב ביותר – חתירה למצוינות בלימודים.

יש לך עדיין התלבטות? רוצה לשאול שאלות בקשר למסלולי הלימודים? אנחנו מזמינים אותך לפנות ליועצי הלימודים המומחים של מכללת עזריאלי, ולהספיק להירשם כבר לשנת הלימודים הקרובה.

 

 

סטודנטים לומדים בספרייה

 

 

 

קרא עוד