ד"ר מרים אללוף
ראש המחלקה להנדסת תוכנה
מהי הנדסת תוכנה?
ארגון IEEE, שהוא הארגון הבינלאומי למהנדסים בתחום האלקטרוניקה והמחשבים, הגדיר הנדסת תוכנה כמקצוע שבו משתמשים בידע מדעי וטכנולוגי על מנת לפתח, לתפעל, ולתחזק תוכנה. הנדסת תוכנה היא מקצוע דינמי וחדשני, מוכר ומוערך. להנדסת תוכנה תפקיד מרכזי בשיפור איכות החיים ובייעול התעשייה והמסחר בעולם כולו. כמעט כל הפעילויות בחברה המודרנית, ובכל התחומים – בנקאות, רפואה, תעופה, אנרגיה ותקשורת – מבוססות על תוכנה.
מהו מהנדס תוכנה?
פיתוח ותכנון מערכות תוכנה מתקדמות הוא תחום ההתמחות של מהנדס התוכנה. מהנדס תוכנה מבין לעומק את המורכבות והסיכונים של תהליך פיתוח התוכנה.
מדובר במקצוע יצירתי, שאפתני, ומתגמל, המשפיע על כל תחומי החיים ומצמיח רעיונות עסקיים למכביר. ההתקדמות הטכנולוגית המואצת של ימנו מונעת ברובה על ידי אתגרים חדשים ופורצי דרך בתחום הנדסת התוכנה. בחיי היומיום אנחנו נעשים תלויים יותר ויותר בתפקודן היעיל והתקין של מערכות תוכנה מורכבות. לפיכך, הולך וגובר הצורך באנשי מקצוע בתחום הנדסת התוכנה.
לימודי הנדסת תוכנה
לימודי הנדסת תוכנה לתואר ראשון- – B.Sc.הם מהקשים והמאתגרים מבין לימודי ההנדסה. המאמץ וההשקעה יניבו פירות בסיום הלימודים, כשהבוגרים ייצאו עם מקצוע מבוקש ויוקרתי לאחר שרכשו את ההכשרה היסודית ביותר והכלים המתקדמים ביותר לקראת השתלבות מוצלחת בשוק העבודה. אין ספק שלמקצוע מהנדס תוכנה שכר שבהחלט שווה את המאמץ.
מהנדס תוכנה טוב הינו תוצר של לימודי הנדסת תוכנה איכותיים
בימינו, תחום הנדסת התוכנה ממלא תפקיד מהותי הן בשיפור איכות החיים של הפרט והן בייעול משק כלכלי של מדינה. נדיר למצוא פעילות בסביבה המודרנית – כולל תחבורה, תקשורת, מערכות פיננסיות, רפואה, מדע, אומנות- אשר איננה מסתמכת על מערכות תוכנה. לדוגמה, התבוננו בתחום הטלפונים החכמים והעריכו את השכלול שחל בהם בשנים האחרונות. חשבו על חברות בולטות כמו מובילאיי, מייקרוסופט, פייסבוק או גוגל, אשר בזכות הנדסת תוכנה שינו את חיינו. תחום הנדסת התוכנה משגשג במיוחד בארץ וכל החברות הגדולות שהזכרנו פתחו בארץ מרכזי פיתוח.
לימודי הנדסת תוכנה מבוססים על תשתית מדעית-מתמטית, ומעליה, הבנה מעמיקה של מערכות תוכנה. כמוסד אקדמי איכותי, אנחנו שואפים לחנך אנשי מקצוע מיומנים אשר מסוגלים להשתלב בקלות בתעשיות עתירות הידע בישראל ובעולם כולו. חשוב לנו, כמוסד אקדמי, להכשיר את הבוגר להתמודדות עם טכנולוגיות המשתנות באופן מהיר. עקרון זה משתקף בתוכנית לימודי הנדסת התוכנה. מטרתנו היא שבעת סיום לימודיו, עם עמידתו בבחינות הנדרשות לקבלת התואר מהנדס תוכנה, לא רק יהיה הסטודנט המסיים זכאי לתואר בוגר במדעים בתחום הנדסת תוכנה (B.Sc. in Software Engineering), אלא אף יהיו בידיו הידע והכלים העדכניים והנחוצים להשתלבות בשוק העבודה בתחום. ארבע שנות לימודי הנדסת תוכנה מספקות לסטודנטים ידע נרחב ככל האפשר, תוך שימת לב במקביל, גם על העקרונות הבסיסיים של התחום, וגם על הטכנולוגיות העדכניות והחדשניות.
עזריאלי מכללה אקדמית ללימודי הנדסה הינה מהמוסדות המובילים בישראל ללימודי תואר ראשון B.Sc. בהנדסת תוכנה.
לימודי הנדסת תוכנה – תכנית הלימודים
אין ספק שבמסלול הנדסת תוכנה חומר לימוד מורכב ולא פשוט בכלל. תכנית לימודי הנדסת תוכנה לתואר ראשון מכשירה את מהנדס התוכנה לנהל צוות פיתוח תוכנה, לתכנן מערכות תוכנה גדולות ולעסוק בפרויקטים המשלבים תוכנה, תקשורת, אינטרנט וסמארטפונים. הסטודנטים במחלקה ללימודי הנדסת תוכנה נהנים מסביבת לימודים עשירה, הכוללת:
-
- מעבדת תוכנה חדישה ומתקדמת.
-
- מגוון סביבות פיתוח למיקסום הלמידה והנסיון המעשי של הסטונדט.
- מתחם סיעור מוחות ואזורי עבודה לצוותים, המדמים סביבת עבודה בתעשיית ההיי-טק ועוד…
במסגרת לימודי הנדסת תוכנה לא קיימת התמחות, שכן המטרה להכין את הסטודנטים להשתלב בכל תחום הקיים בתעשיית מהנדסי התוכנה.
בשנה ד' ישנם אפשרויות רבות לקורסי בחירה, על מנת שכל סטודנט יוכל לבחור את המסלול המתאים לו, לדוגמא קורס באנדרואיד, קורס בעיבוד תמונה, קורס בחישוביות וכו'.
הלימודים בעזריאלי מכללה ללימודי הנדסה, מקנים בסיס של עקרונות שפת התכנות, על מנת לאפשר לסטודנטים רכישה קלה ודינאמית של שפות התכנות השונות, ההולכות ומתפתחות כל הזמן. לאור העובדה כי תחום הנדסת תוכנה הינו תחום דינאמי, המתפתח כל העת, הלימודים במחלקה נצמדים לטכנולוגיות הכי עדכניות ומותאמים לצרכי התעשייה.
נושאי הלימוד המרכזיים בלימודי הנדסת תוכנה לתואר ראשון:
נושאי הלימוד הנלמדים בלימודי הנדסת תוכנה הינם מגוונים ומקיפים, ונועדו להקנות לסטודנטים ידע מעשי ועיוני כאחד, אשר יכשירו את הסטודנט להיות מהנדס תוכנה ומנהל צוותים ברמה הגבוהה ביותר, בינהם ניתן למנות את הנושאים:
- מקצועות הבסיס במתמטיקה ובמדעי המחשב.
- תכנות מדעי, תכנות בסביבת אינטרנט ואנדרואיד.
- פיתוח תוכנה ולימודי הנדסת תוכנה.
- תקשורת מחשבים ועיבוד אותות ותמונות.
- מערכות מידע.
- כלכלה, ניהול עסקי, ניהול מיזמים וניהול צוות פיתוח תוכנה.
בין הקורסים הנלמדים:
* למידת חיזוק בבינה מלאכותית
* מערכות אחסון ביג דאטה
* עיבוד תמונה
* רשתות נוירונים עמוקות
* למידת חיזוק בבינה מלאכותית
תוכנה תואר ראשון
פרופ' רחל בן אליהו זהרי – דקנית בית הספר להנדסת תוכנה ומדעי המחשב
ד"ר מרים אללוף – ראש המחלקה להנדסת תוכנה
ד"ר צור לוריא – ראש התכנית לתואר שני בהנדסת תוכנה
גב' מיכל גולדשטיין
מר שי תבור
תוכנה תואר שני
ד"ר צור לוריא – ראש התכנית לתואר שני בהנדסת תוכנה
פרופ' רחל בן אליהו זהרי – דקנית בית הספר להנדסת תוכנה ומדעי המחשב
ד"ר מרים אללוף – ראש המחלקה להנדסת תוכנה
לימודי הנדסת תוכנה לתואר ראשון מעניקים תואר מהנדס תוכנה ומאפשרים לבוגרי המחלקה להשתלב בפיתוח תוכנות למגוון רחב של תחומים. השילוב נעשה בחברות מובילות במשק הישראלי והעולמי והעוסקות בתחומים:
-
- תקשורת מחשבים.
-
- כתיבת תוכנות לניהול מידע.
-
- פיתוח אפליקציות לסמארטפונים.
-
-
- פיתוח תוכנות עיבוד תמונה.
- פיתוח תוכנות באינטרנט ועוד…
-
בתפקידי מהנדס תוכנה שכר נקבע גם ע"פ התחום בו המהנדס בוחר לעסוק. הבוגרים של עזריאלי מכללה ללימודי הנדסה משתלבים כיום כמהנדסי תוכנה בחברות היי-טק וכמהנדסי פיתוח בחברות עולמיות כגון אינטל ו-.Cisco חלק מהבוגרים ממשיכים במסלולים אקדמיים לתואר שני בהנדסת תוכנה, מדעי המחשב ובמנהל עסקים באוניברסיטאות השונות בארץ ובעולם.
מהנדס תוכנה שכר
החיים בחברה המודרנית סובבים סביב תוכנה, החל מהפעולות המורכבות ועד הפשוטות ביותר. מכאן, שעם ההתפתחות הטכנולוגית, הביקוש בעולם הנדסת התוכנה למהנדסי תוכנה מצוינים במשק הולך וגובר, וכך בהתאם, עולה גם שכרם.
כיום, בתפקיד מהנדס תוכנה שכר התחלתי הוא בין 10,000 ₪ – 15,000 ₪ בחודש, כאשר שכרו של מהנדס תוכנה בעל ותק וניסיון של כ 5-10 שנים אף מגיע לסכומים של 20,000 ₪ – 33,000 ₪ בעמדות ניהול בכיר.
עבור בעלי תעודת בגרות ישראלית.
* ממוצע בגרות משוקלל 90 ומעלה
* בחינת בגרות במתמטיקה-5 יח"ל – ציון 70, 4 יח"ל – ציון 80
* בחינת בגרות באנגלית –5 יח"ל – ציון 65, 4 יח"ל – ציון 70
* ציון פסיכומטרי/תיל בדגש כמותי- 580
* ציון כמותי בפסיכומטרי/תיל-110
* רמה 3 באנגלית
עבור בוגרי מכינות קדם אקדמיות (יש לעמוד בכל התנאים):
* מתמטיקה- 70
* אנגלית- 70
* פיזיקה- 70
* תכנות(למועמדים של תעונ ותוכנה) -70
* כתיבה מדעית- 70
* ציון פסיכומטרי/תיל בדגש כמותי- 580
* ציון כמותי בפסיכומטרי/תיל-110
* רמה 3 באנגלית
* רמת עברית מבחן יעל- 100 לפחות
לינא זעאתרה
TkOS Ltd, Software engineer embedded systems linux
ללמוד הנדסת תוכנה אינו דבר קל בכלל, יש הרבה אתגרים בדרך אבל יש גם הרבה הנאה.
עכשיו אני יכולה להגיד שזה שווה כל רגע, אין הנאה יותר שווה מלהגשים את החלום ולקום כל בוקר ולהיות בטוח במה שאתה עושה.
אחוז הנשים בעולם הלינוקס בארץ הינו מאוד נמוך, פחות מ-5%, מאוד גאה בעצמי שהצלחתי לצאת מאזור הנוחות ולבחור בתפקיד הזה, כי ההצלחה לא באה אליך, אתה הולך אליה.
רענן מור
במסגרת לימודיי בעזריאלי מכללה אקדמית ללימודי הנדסה בירושלים, הושם דגש על הערכים החשובים והעכשוויים. נחשפתי לכיוונים השונים של המקצוע אותו רכשתי ונעשה שילוב ביני לבין חברה חיצונית מהתעשייה לצורך פרויקט הגמר. שילוב שעבורי הפך למקום עבודה של ממש. פרויקט הגמר התבצע בחברת פרוטראק, הפועלת בתחום הראייה הממוחשבת. במהלך הפרויקט נדרש שימוש ברקע העיוני והמעשי שרכשתי במהלך הלימודים. הפרויקט התבצע בהנחיה משולבת של מנחים מהחברה ומהאקדמיה (מר ארז שילת וד"ר אלכסנדר חייט), שניתבו את הפרויקט והפיקו ממנו את המרב. בזכות הכלים הללו ובזכות ההנחיה הנכונה "נולד" הפרויקט המעשי הראשון, המהווה כרטיס ביקור יקר ערך בזמן ההשתלבות בתעשייה. בעקבות פרויקט הגמר השתלבתי כמהנדס תוכנה בחברת פרוטראק, שבה ביצעתי את פרויקט הגמר. התפקיד כלל שכלול ופיתוח מערכות זמן-אמת לצרכים ביטחוניים, במערכות הכוללות התאמה בין תמונות וגילוי תנועה בוידאו. כיום אני עובד כמתכנת בחברת Mobileye .
חנן ליפסקין
תחילת לימודיי במכללה לוו בקשיים רבים. בתקופת המבחנים של הסמסטר הראשון נכשלתי בכל מועדי א', נשברתי מנטלית וחשבתי על הפסקת הלימודים.
הסיפור שלי הגיע לאוזניה של מנכ"לית המכללה, הגב' שלומציון לולו, אשר הפצירה בי לא להרים ידיים ואמרה לי "לא יעזור לך אתה תסיים את הלימודים ותהיה מהנדס, אם תאמין בעצמך, תצליח". במסגרת חונכות שמקיימת המכללה, נפגשתי עם סטודנט משנה מתקדמת לתואר, אשר ליווה אותי במהלך השנה הראשונה, דאג שאצליח במבחנים ובעיקר החזיר לי את המוטיבציה. עם הזמן צברתי ביטחון ועברתי בהצלחה את המבחנים, כאשר בשנה השלישית אפילו מצאתי עבודה בתחום (בחברת Cisco) והחונך שלי היה היה אותו סטודנט שליווה אותי.
במסגרת פרויקט הגמר, החלטתי לקחת על עצמי אתגר – להקים סטארטאפ משלי ("Keepers") אשר מטרתו להגן על ילדים מאלימות ברשתות החברתיות. במהלך הקמת הסטארטאפ, מר מיכאל מזרחי, מנהל תכנית האקסלרטור במכללה, הכריח אותי להירשם לתכנית וקישר ביני לבין ד"ר רד-אל בן אב מהמחלקה להנדסת תוכנה, ומשם התחלנו לפרוץ את הדרך המקצועית שלנו.
כיום, לאחר 4 שנים של לימודי תואר ראשון בהנדסת תוכנה, אני עם תואר מהנדס ועם חברת סטארטאפ שבניתי במו ידי. ולחשוב שבסוף הסמסטר הראשון שקלתי לעזוב את התואר…
שני התחומים, גם מדעי המחשב וגם הנדסת תוכנה, עוסקים בהיבטים של פיתוח מערכות מבוססות תוכנה. אבל כבר מתוך השם ניתן ללמוד על ההבדל. מדעי המחשב הינו תחום מדעי, בעוד שהנדסת תוכנה הוא תחום הנדסי.
במדעי המחשב מתמקדים יותר בנושאים תיאורטיים כמו אלגוריתמים, זמני ריצה של תוכנות במצבי קיצון, וחלוקה של בעיות מופשטות שונות לקבוצות על פי הקושי במציאת הפתרון עבורן.
לעומת זאת, בלימודי הנדסת תוכנה לומדים את הבסיס התיאורטי שמקנה תחום מדעי המחשב, אבל בנוסף לכך לומדים איך לבנות בעבודת צוות מערכות תוכנה גדולות ואיכותיות שניתן לתחזק באופן יעיל לאורך זמן. כלומר סטודנטים להנדסת תוכנה לומדים את כל הרקע התיאורטי שמקנה תואר במדעי המחשב, ובנוסף, הם מקבלים כלים הנדסיים הבנויים ממתמטיקה, פיזיקה, ניתוח ובדיקה של מערכות, ותכנון פתרון לבעיות מעשיות. כמו כן לומדים בהנדסת תוכנה איך לבנות מערכות תוכנה שבנוסף להיותן איכותיות, הן גם בעלות ממשק נוח הן לבני האדם והן לשילוב במערכות הנדסיות אחרות.
מקצוע הנדסת התוכנה משלב בתוכו גם מדע וגם הנדסה, ולכן לימודי הנדסת תוכנה נמשכים כארבע שנים, לעומת שלוש שנים במדעי המחשב. ברור שמשך זמן של ארבע שנים מקנה לסטודנטים יתרון בידע ובהכשרה מעשית ולכן בוגר התואר בהנדסת תוכנה מוכן להשתלבות מוצלחת בתעשייה ובתארים מתקדמים.
גולת הכותרת של התואר בהנדסת תוכנה היא פרויקט הגמר שמתבצע בשנה הרביעית. פרויקט זה מביא לידי ביטוי את הנושאים השונים שהסטודנט למד במהלך התואר ומקנה לבוגר יתרון ממשי כאשר הוא מבקש לקבל משרה נחשקת בתעשיית התוכנה.
הנדסת תוכנה הוא תחום שמתחדש ומתעדכן כל הזמן. לפיכך יש לטפח בוגרים אשר יהיו יצירתיים, סקרנים, ובעלי יכולות המאפשרות להם להשתלט במהירות על תחומי טכנולוגיה חדשים. על מנת להכין את הבוגר לעתיד, בעזריאלי מכללה אקדמית להנדסה אנחנו משלבים בין מקצועות קלאסיים ובסיסיים הנחוצים לכל מהנדס תוכנה ובין קורסים חדשניים המכינים את הבוגר להשתלבות בחזית הטכנולוגיה.
על מנת לשמור על גמישות מרבית, בתוכנית להנדסת תוכנה בעזריאלי אין מסלולי לימוד. במקום מסלולי לימוד הסטודנט בוחר מתוך אוסף של קורסי בחירה המתעדכנים בכל שנה, וכך הסטודנט יכול להתמחות בזמן אמת בחידושים הטכנולוגיים ובמקצועות הנדרשים בשוק העבודה.
להלן תשובות לשאלות נפוצות שאספנו במהלך השנים בנושא לימודי הנדסת תוכנה לתואר ראשון .B.Sc.
-
למה מהנדס תוכנה ולא הנדסאי תוכנה?
הנדסאי לא לומד את עקרונות השפה, אלא את השפה עצמה, מה שיקשה עליו מאד להתמודד עם השינויים בשוק העבודה. בנוסף, להנדסאי תוכנה חסר את הידע המתמטי לביצוע אופרציות מתקדמות כגון הצפנת הודעות ברשת או עיבוד תמונה, שאלו דברים הדורשים ידע מתמטי.
-
מה ההבדל בין הנדסת מחשבים להנדסת תוכנה?
בהנדסת מחשבים הדגש יותר על חומרה, כלומר בניית החומרה שנמצאת בתוך קופסת המחשב. בהנדסת תוכנה הדגש הוא יותר על אוסף פקודות שנותנים לקופסת המחשב.
-
מה ההבדל בין מדעי המחשב להנדסת תוכנה?
מדעי המחשב הוא תואר תלת שנתי והנדסת תוכנה הוא תואר ארבע שנתי. ההבדלים העיקריים הם תוספות של קורסי יסוד (פיזיקה) וקורסים מעשיים יותר. כמו כן, במסגרת לימודיי הנדסת תוכנה בעזריאלי מכללה ללימודי הנדסה, מתקיים פרויקט גמר בשנה הרביעית לתואר, המאפשר ביצוע פרויקט מעשי בשילוב התעשייה תוך כדי הלימודים. הדבר מקנה לסטודנטים ניסיון רב הנרכש עוד במהלך התואר.
-
מהו אחוז הבוגרים המשתלבים בתעשייה?
רוב הבוגרים המסיימים את לימודיהם במכללה משתלבים בתעשייה בחברות בינלאומיות כמו CISCO, MOBILEYE, INTEL, וחלקם ממשיכים לתארים מתקדמים. מדובר בתחום מבוקש, והראיה לכך הן הודעות הדרושים בתחום הממלאות את העיתונים.
-
האם יש עבודה בתחום באזור ירושלים?
בהחלט. יש הרבה חברות היי טק בירושלים שעוסקות בתחום התוכנה. והדרישות למהנדסי תוכנה הולך ומתעצמת עם השנים ובעקבותיה נפתחים מידי שנה משרות וחברות חדשות.