ראש המחלקה להנדסת חומרים מתקדמים
מהי הנדסת חומרים ?
לימודי הנדסת חומרים בעזריאלי מכללה ללימודי הנדסה עוסקים בהבנת תכונות והתנהגות של חומרים מתכתיים, קרמיים, פולימריים וחומרים מרוכבים, המשמשים לייצור מוצרים ומערכות בכל שטחי הטכנולוגיה העכשווית. מהנדס חומרים מלווה את תהליך הייצור משלב בחירת החומרים וקביעת התהליכים הדרושים לפיתוח המוצר, ועד הרצת פס הייצור ובקרת המוצר המוגמר.
במהלך העשורים האחרונים, צבר תחום הנדסת החומרים תאוצה בפיתוח חומרים ותהליכים חדשים בתעשיות מתקדמות, ותוך כך, גדלה המודעות לתרומתו של מקצוע הנדסת חומרים ולחשיבות תפקידו של מהנדס חומרים בקידום תעשיות עתירות ידע וטכנולוגיה.
מהי הנדסת חומרים ומה עושה מהנדס חומרים?
הנדסת חומרים נחשבת לנושא רב תחומי, הכולל עיסוק לא רק ב"הנדסה", כלומר שלבי התכנון והייצור של המוצר, אלא גם בבחינת החומרים השונים ממנו הוא עשוי, דרך האספקטים הכימיים, הפיזיקאליים והביולוגיים שלו והתאמתם למטרת המוצר. בשל היקפו הרחב של התחום, מגוון החומרים הגדול והטכנולוגיות המתפתחות כל העת, נדרשים ידע והתמחות ספציפית בחומרים, על-מנת לבחון את התאמתם לשימוש שלשמו נועד המוצר. מהנדס חומרים מלווה את תהליך הייצור משלב בחירת החומרים וקביעת התהליכים הדרושים לפיתוח המוצר, ועד להרצת פס הייצור ולבקרת המוצר המוגמר.
פיתוחו וייצורו של כל מוצר מבוסס על ידע של מהנדס חומרים שהתמחותו בתחום הספציפי שאליו שייך המוצר. אם ניקח, לדוגמה, את תפקידיו של מהנדס חומרים העוסק בפיתוח של אמצעי מיגון למיניהם (כמו אפוד-מגן קראמי), נגלה, כי כל תהליכי התכנון, הייצור והבדיקה של המוצר מול קליעים וכלי נשק שונים, מתבצעים על-ידי קבוצות מחקר ופיתוח, בהן משולב תמיד מהנדס חומרים והוא נוטל חלק מרכזי בתהליכים עצמם. ישנן אינספור דוגמאות נוספות לנחיצותו של מהנדס חומרים בתהליכים השונים: בחירת חומרים ואפיון תכונות חומרים במהלך פיתוחם וייצורם של מכונית, מטוס, או מעבורת חלל, תכנון וייצור שתלים רפואיים לתעשייה הביו-רפואית, ייצור מעבדים לטלפונים סלולאריים ולמחשבים, תכנון וייצור מסכים גמישים שאינם שבירים, ויחד עם זאת – שקופים, ייצור רכיבים חכמים וזעירים להתקנים מיקרו-אלקטרוניים ורכיבים אלקטרו-אופטיים, תכנון ושילוב ממברנות בתהליכי התפלת מים ועוד. כל פיתוח של טכנולוגיה חדשה תלוי בבחירת החומרים הנכונים והמתאימים, משימה עליה אמון מהנדס חומרים. לכן, ככל שהטכנולוגיה מתקדמת, תחום הנדסת חומרים הופך לחשוב ורלוונטי יותר, ולכן, איש המקצוע המתמחה בתחום – מהנדס חומרים, הופך לחיוני בכל אחד מהתהליכים אותם עוברים אותן טכנולוגיות.
לימודי הנדסת חומרים לתואר ראשון
לימודי הנדסת חומרים בעזריאלי – מכללה אקדמית ללימודי הנדסה עוסקים בהבנת תכונותיהם והתנהגותם של חומרים מתכתיים, קראמיים, פולימריים וחומרים מרוכבים, המשמשים לייצור מוצרים ומערכות בכל תחומי הטכנולוגיה העכשווית. תכנית הלימודים כוללת את כל הנושאים הקלאסיים של הנדסת חומרים, ובנוסף, כוללת התמחות בתחומי חומרים למיקרואלקטרוניקה או טכנולוגיות סביבתיות. לימודי התואר הראשון אורכים ארבע שנים, אשר בסיומן, זכאים הסטודנטים בוגרי המחלקה להנדסת חומרים לתואר B.Sc בהנדסת חומרים – מהנדס חומרים.
התמחות במשאבי טבע וסביבה
התמחות בטכנולוגיות סביבתיות בעזריאלי, מכללה אקדמית להנדסה ירושלים, הנה מסלול ייחודי המשלב לימודי הנדסה ופיתוח חומרים עם נושאים מרכזיים בהנדסת הסביבה: אנרגיה, מים וזיהום סביבתי. במהלך ההתמחות רוכשים הסטודנטים ידע בפיתוח ואפיון חומרים במקביל לרכישת ידע בתכנון ובפיתוח טכנולוגיות לניצול אנרגיות ירוקות כמו רוח וביו-דלקים, תהליכים ושיטות לניצול משאבי מים כמו התפלה, וטכנולוגיות למניעה וטיפול בזיהומי אוויר וקרקע. ניצול משאבי טבע תוך הגנה עליהם (ידוע כקיימות) הנו תחום מרכזי בעולם ההנדסה של שנות ה-2000.
ישראל ידועה בעולם כפורצת דרך בתחומי סביבה, עם חברות רבות העוסקות באופן ישיר בפיתוח תשתיות סביבתיות, הנדסה ותכנון סביבתיים, יעוץ וסטרט-אפ. השילוב הייחודי בין הנדסת חומרים לסביבה מקנה לבוגרי ההתמחות יתרון על בוגרי מסלולים אחרים בתחומי סביבה, כיוון שמרבית הטכנולוגיות הסביבתיות משלבות ידע בחומרים ובכימיה, כמו פולימרים חדשניים לממברנות התפלה, חומרי ספיחה לטיהור אוויר ועוד.
התמחות בחומרים למיקרואלקטרוניקה
התמחות בחומרים למיקרואלקטרוניקה בעזריאלי, מכללה אקדמית להנדסה ירושלים, הנה מסלול ייחודי המשלב לימודי הנדסה ופיתוח חומרים עם נושאים מרכזיים בהנדסת חומרים למיקרואלקטרוניקה: מוליכים למחצה, חומרים להתקנים אלקטרו-אופטיים וננוטכנולוגיה. במהלך ההתמחות רוכשים הסטודנטים ידע בפיתוח ובאפיון חומרים במקביל לרכישת ידע בתכנון ובפיתוח התקני מיקרואלקטרוניקה, אלקטרואופטיקה וננו-אלקטרוניקה בתחומים מגוונים כמו מחשבים, טלפונים, מכשור רפואי ועוד.
ישראל ידועה בעולם כפורצת דרך בתחומי מיקרואלקטרוניקה, עם חברות רבות העוסקות באופן ישיר בתכנון, פיתוח וייצור בתחום השבבים בפיתוח, הנדסה, תכנון, יעוץ וסטארט-אפ. השילוב הייחודי בין הנדסת חומרים למיקרואלקטרוניקה מקנה לבוגרי ההתמחות יתרון על בוגרי מסלולים אחרים בתחומי הנדסת חומרים קלאסית או הנדסת אלקטרוניקה, כיוון שמרבית הטכנולוגיות במיקרואלקטרוניקה משלבות ידע בחומרים ובכימיה, כמו השתלת יונים, שיקוע שכבות דקות, תהליכי מטליזציה, איכול ועוד.
תואר כפול – כימיה והנדסת חומרים בשיתוף עם האוניברסיטה העברית
סטודנטים מצטיינים מוזמנים להשתלב בתכנית חדשה ומרתקת בשיתוף עם האוניברסיטה העברית: תואר בוגר כפול בכימיה והנדסת חומרים.
ההכשרה המעמיקה בשני התחומים מאפשרת להשתלב במחקר ובפיתוח בתעשיות ההייטק המתקדמות באותם תחומים בהם יש צורך בידע מעמיק בכימיה או במחקר לתארים בתחומי הכימיה והנדסת החומרים.
הלימודים בחוג לכימיה ובזאת במסלול המוצע מבוססים על לימודי יסוד, כולל במתמטיקה, פיסיקה ומחשבים, לימודי מבוא לתחומי הכימיה השונים ולימודים בכל תחומי הכימיה כגון כימיה אנליטית, כימיה אורגנית, כימיה ביולוגית ,כימיה פיסיקלית, כימיה חישובית, כימיה של חומרים וננוטכנולוגיה וכימיה יישומית. כמו כן, הלימודים במכללת עזריאלי ללימודי הנדסה ירחיבו את היריעה למקצועות מדע וטכנולוגיה בתחומי הנדסת החומרים, כגון, מדע והנדסת חומרים, תהליכים וטכנולוגיות ייצור ועיבוד חומרים בשיטות מתקדמות, ואקום זרימה ופלסמה, חומרים קרמיים, חומרים פולימריים, חומרים מרוכבים.
כמו כן, תכנית הלימודים במחלקה להנדסת חומרים כוללת התמחות בתחומי החומרים לתעשיית המיקרואלקטרוניקה, כגון, פיסיקה של מוליכים למחצה, התקנים של מוליכים למחצה, חומרים ותהליכים במיקרואלקטרוניקה והתקנים אלקטרואופטיים. הכשרה מעשית ניתנת במעבדות מתקדמות במכללה ובמעבדות מחקר בעלות ציוד אנליטי מתקדם בחברות היי-טק בתעשייה.
לתכנית התואר המלאה לחצו כאן
לתכנית התואר כפי שמפורטת באתר האוניברסיטה העברית לחצו כאן
שכר ועבודה בהנדסת חומרים
מאחר והתחומים בהם יכול לעסוק מהנדס חומרים הם רבים ומגוונים והם יכולים להשתרע מבחירת חומרי הגלם לייצור מוצרים על-פי מטרותיהם של המוצרים, דרך מחקר, פיתוח ויישום של תהליכי ייצור ועד למחקרם ופיתוחם של חומרים ברמה האטומית והמולקולארית, למעשה, ניתן לומר, כי אין תחום ייצור, מחקר או פיתוח בתעשיות השונות, בו מהנדס חומרים איננו יכול להשתלב. מאחר ובשנים האחרונות, רוב התעשיות עוברות שינוי מהותי והופכות לתעשיות עתירות-ידע המבוססות על טכנולוגיות מתקדמות וחומרי גלם חדשים, מהנדסי החומרים מתקבלים בהם בזרועות פתוחות, ומשתלבים בהן ללא כל בעיה. לדוגמה, להלן שמות חברות ומפעלים בהם משולבים מהנדסי חומרים: אינטל, אי. וי. אקס., אפלייד מטריאלס, אלת"א, אלביט, אופיר אופטרוניקה, מנועי בית שמש, מז"פ משטרת ישראל, טבע, רפא, תעשייה צבאית, תעשייה אווירית ועוד. כאשר מדובר בתפקיד הניהולי, מהנדס חומרים מקצועי המתמחה בתחום ספציפי (למשל, חומרים למיקרואלקטרוניקה או טכנולוגיות סביבתיות) יכול להשתלב בעמדות ניהול שונות בתחומי התעשייה, המחקר והפיתוח הרבים. שכרו של מהנדס חומרים ממוקם ברמות השכר הגבוהות, והוא תלוי כמובן בתפקיד אותו הוא ממלא ובגוף בו הוא מועסק.
תכנית הלימודים הנדסת חומרים
המסלול ללימודי תואר ראשון בהנדסת חומרים בעזריאלי מכללה ללימודי הנדסה מתפרס על-פני ארבע שנים. תכניות הלימוד בתחום מעניקות לסטודנטים הכשרה מקיפה במקצועות היסוד: מתמטיקה, פיסיקה, כימיה ותכנות. במסלול זה מושם דגש רב על לימוד מקצועות אלה במטרה לאפשר לסטודנטים הבנה מדעית של לימודי הטכנולוגיה. בהמשך, נלמדים כל מקצועות הטכנולוגיה המודרנית, המתבססים על מקצועות היסוד. בשלב האחרון של הלימודים מושם דגש על יישום הידע התיאורטי ועל שילובו עם לימודי התמחות.
הלימודים מלווים בהכשרה מעשית במעבדות מתקדמות במכללה ובמעבדות מחקר בעלות ציוד אנליטי מתקדם בחברות היי-טק בתעשייה.
בשנה הרביעית והאחרונה מתבצע פרוייקט הגמר, "פרויקט המהנדס" – המשלב בין הידע ההנדסי והטכנולוגי לבין העבודה בתעשייה. לחצו כאן לתכנית הלימודים המלאה
התמחויות בלימודי הנדסת חומרים
תכנית הלימודים בעזריאלי, מכללה אקדמית להנדסה ירושלים, במחלקה ללימודי הנדסת חומרים כוללת שתי התמחויות:
- התמחות בחומרים למיקרואלקטרוניקה – החל משנת ההקמה תש"ס 1999.
- התמחות במשאבי טבע וסביבה – החל משנה"ל תשע"ז 2016.
עזריאלי – מכללה אקדמית להנדסה משתתפת בפרויקט MMATENG – Tempus, פרויקט של האיחוד האירופאי, שמטרתו להביא לאחידות ברמת תכניות הלימודים לתואר ראשון ושני של הנדסת חומרים ובאיכותם, כך שיהיו שווים ללימודי השכלה גבוהה באירופה. מדובר בתכנית שתורמת לפיתוח המיומנויות והיכולות שידרשו בעתיד ממהנדסי חומרים בארץ ובעולם.
בין הקורסים הנלמדים:
- * חומרים מרוכבים
- * ננוטכנולוגיה
- * שיטות לאיפיון חומרים
- * חומרים להתקנים אלקטרואופטיים
- * חומרים ותהליכים במיקרואלקטרוניקה
לפירוט תכנית הלימודים – לחצו כאן
מסלולי התמחויות
תכנית הלימודים בעזריאלי, מכללה אקדמית ללימודי הנדסה ירושלים, במחלקה ללימודי הנדסת חומרים כוללת שתי התמחויות:
- התמחות בחומרים למיקרואלקטרוניקה – החל משנת ההקמה תש"ס 1999.
- התמחות בטכנולוגיות סביבתיות – החל משנה"ל תשע"ז 2016.
התמחות בחומרים למיקרואלקטרוניקה
מכשירה מהנדסים בעלי ידע אקדמי ומעשי בתהליכי הייצור בתעשיית המוליכים למחצה, לדוגמה, הפיכתו של הסיליקון למעבדים במחשבים ובטלפונים חכמים. כמו-כן, ההכשרה כוללת את לימוד העקרונות המדעיים והשיטות למציאת וחקירת כשל בהתקנים מיקרו-אלקטרוניים, תוך התמקדות בהבנה פיזיקלית של הכשל והכרת מערכות מדידה רלוונטיות, באמינות ואבטחת איכות, ובתהליכי זיווד מתקדמים להתקנים מיקרו-אלקטרוניים.
התמחות במשאבי טבע וסביבה
מכשירה מהנדסים בעלי ידע אקדמי ומעשי בהנדסת סביבה בנושאי מים ואנרגיה, בהיבטים של תכנון, תפעול, ניהול ורגולציה. התכנית כוללת את כל שלבי התכנון של תהליכי טיפול במים ובשפכים תוך שימוש במתודולוגיות וכלים עדכניים, הכוללים את תהליכי התכנון המקדימים בהם נבחנת הטכנולוגיה המתאימה לצד היבטים כלכליים ומנהליים של הפרויקט, עבור לתהליכי תכנון מתקדמים בהם נדרש המהנדס לתכנן את כל מרכיבי הפרויקט בפועל וכלה בתכניות מפורטות לביצוע. תכנית הלימודים כוללת את היבטי הקשר שבין מים ואנרגיה (Water Energy Nexus), כלומר, צריכת מים להפקת אנרגית שמש, ביו-אנרגיה ואנרגיה מפסולת או בוצה, וצריכת אנרגיה לטיהור מים והתפלה.
לעמוד הפייסבוק של טכנולוגיות סביבתיות – לחצו כאן.
ההתמחויות אינן נרשמות על גבי התואר
בוגרי עזריאלי מכללה להנדסה בירושלים משתלבים בהצלחה רבה בתעשיות היי-טק מתקדמות; לאחוז מרשים הוענקו תארים מתקדמים, מאסטר ודוקטורט באוניברסיטאות.
מהנדסי חומרים מפתחים את החומרים המתקדמים
מהם עשויה חזית הטכנולוגיה והננוטכנולוגיה !!!
מהנדסי חומרים אמונים על כל אחד מהשלבים במחקר, בפיתוח ובייצור של חומרים. הם בוחרים את החומרים המתאימים לכל שלב בפיתוח ובייצור, מבקרים ומשפרים את תכונות החומר וטיב המוצר, בוחנים את הסיבות לכישלונות של מוצרים, קובעים את ייעודי המוצרים, ועוד.
השתלבות בשוק העבודה
מהנדסי החומרים יכולים להשתלב לפיכך בתפקידים רבים ומגוונים במספר רב של מקומות תעסוקה כמו למשל בתעשיית ההייטק ובמכוני מחקר, הן בתחומי הנדסת החומרים הקלאסית, הן בתחומי החומרים למיקרואלקטרוניקה והן בתחומי הטכנולוגיות הסביבתיות, בתחומי המזון והתרופות, בתחום הרפואה, ועוד.
מבין הארגונים הבולטים שקולטים לשורותיהם מהנדסי חומרים ניתן לציין את: אינטל, אי.וי.אקס., טבע, רפא, אפלייד מטריאלס, מוטורולה, וישיי, טאוור-סמיקונדקטור, אלביט מערכות, אלת"א מערכות, גל-אל (שותפות של אלתא מערכות בע"מ ורפא"ל), אופיר אופטרוניקה, התעשייה האווירית, התעשייה הצבאית, הקריה למחקר גרעיני נגב (קמ"ג), המרכז למחקר גרעיני שורק (ממ"ג), רפא"ל, מז"פ (מדור לזיהוי פלילי, משטרת ישראל), עשות אשקלון, מנועי בית שמש, טורבוכרום, אורמת, אורדן, פלסן סאסא, אורן צובה, מקורות, ברייט-סורס, חברת החשמל לישראל, עיריות ומועצות אזוריות ומקומיות, משרדי ממשלה ועוד.
מטרת הלימודים להשתלבות בשוק העבודה
במכללת עזריאלי ללימודי הנדסה לומדים ארבע שנים לקבלת התואר, ומטרת הלימודים היא להכשיר מהנדסי חומרים ותהליכים, בעלי ידע מעמיק ומיומנות גבוהה, אשר בעתיד ישתלבו בתעשייה מודרנית עתירת ידע, בתחומי הנדסת החומרים הקלאסית, בהתמחות בחומרים למיקרואלקטרוניקה או בהתמחות בטכנולוגיות סביבתיות.
בתום המסלול, זכאים הבוגרים לתואר ראשון B.Sc. בהנדסת חומרים, המאושר על ידי המועצה להשכלה גבוהה. כמו-כן ניתן להמשיך לימודים לתארים מתקדמים, תואר מאסטר ודוקטורט בהנדסת חומרים או בתחומים דומים.
עבור בעלי תעודת בגרות ישראלית.
* ממוצע בגרות משוקלל 90 ומעלה
* בחינת בגרות במתמטיקה-5 יח"ל – ציון 70, 4 יח"ל – ציון 80
* בחינת בגרות באנגלית –5 יח"ל – ציון 65, 4 יח"ל – ציון 70
* ציון פסיכומטרי/תיל בדגש כמותי- 550
* ציון כמותי בפסיכומטרי/תיל-100
* רמה 3 באנגלית
עבור בוגרי מכינות קדם אקדמיות (יש לעמוד בכל התנאים):
* מתמטיקה- 70
* אנגלית- 70
* פיזיקה- 70
* כתיבה מדעית- 70
* ציון פסיכומטרי/תיל בדגש כמותי- 550
* ציון כמותי בפסיכומטרי/תיל-100
* רמה 3 באנגלית
* רמת עברית מבחן יעל- 100 לפחות
יפתח סרי
מנהל פרויקטים לפיתוח מוצרים רפואיים בחברת MEDTRONIC.
למדתי הנדסת חומרים בין השנים 2003-2007 כאשר המכללה היתה רק בשנים הראשונות לפעילותה. אך החוג להנדסת חומרים, בהובלתו של פרופסור איתן מנור, היה עם תוכנית לימודים מגובשת ואיכותית כאילו שנים רבות של נסיון מאחוריה. החוויה בכיתה הקטנה, רק 24 סטודנטים וסטודנטיות, היתה מאוד משפחתית ותומכת, ומכאן שהיו אלה 4 שנים מרתקות, נעימות ומאתגרות!
עם סיום הלימודים, התחלתי לעבוד כמהנדס תהליך בחברת OSG בקיבוץ צובה, ושנה אחר כך נסעתי לארה"ב להיות מהנדס המפעל בשלוחה האמריקאית של חברה זו. אחרי 5 שנים ב OSG עבדתי כ 9 שנים בחברת שטראוס מים (תמי 4) במגוון תפקידי הנדסה, R&D וניהול, וכיום אני מנהל פרויקטים לפיתוח מוצרים רפואיים בחברת MEDTRONIC.
בין לבין סיימתי תואר .M.Sc בהנדסת מערכות.
תפקידי הניהול המולטידיסיפלינריים נשענים כמובן על רגל מקצועית הנדסית, כאשר הידע שרכשתי במכללה מהווה נדבך קריטי בקידום וההצלחה
סווה זיידינר
כאשר נרשמתי לחוג הנדסת חומרים מתקדמים התחלתי מסע. באותה עת לא יכולתי לדמיין לאן המסע הזה ייקח אותי, אבל בחלוף הזמן, אני מבין שאני ממשיך את המסע שלי גם היום. כל יום אני לומד משהו חדש. הלימודים האלו (לפעמים הכי לא פורמליים שיכולים להיות) מעצבים את העתיד המקצועי שלי. זה יכול להיות סתם איזשהו רעיון להמשך או חשיפה למשהו חדש.
בזכות הכלים שרכשתי במהלך הלימודים במכללה אני מסוגל לנווט בעצמי ביקום של ידע ומיומנויות.
המסע שלי ככל הנראה לא יסתיים לעולם, כי לסקרנות האישית שלי אין גבולות. כל עוד אני מסוגל לחשוב תמיד אמצא דברים חדשים שיעניינו אותי.
לקראת סיום התואר הראשון במכללה הבנתי שארצה ללמוד גם את התחום שתמיד אהבתי – כימיה ולכן נרשמתי לתואר השני באוניברסיטה העברית.
בסיום התואר השני התחלתי את תפקידי הראשון שלי בחברת Intel בתור מהנדס תהליך. עבדתי בקו ייצור (Fab) של המעבדים הכי מתקדמים לאותה תקופה.
4 שנים מאוחר יותר עברתי לחברת General Electric ועבדתי בתחום מוליכים למחצה וציוד לרפואי . הייתי מהנדס תהליך עבור ייצור גלאים להדמיה גרעינית.
החל מ2019 אני עובד בחברת Medtronic (החברה לציוד רפואי הגדולה בעולם) בתור מהנדס לחקר תקלות ואחראי רעלים.
דנה כהן ג'רסי
את התואר הראשון בהנדסת חומרים סיימתי בהצטיינות יתרה, Summa cun laude, במכללה. במהלך השנה השלישית והרביעית ללימודים עבדתי במשרת סטודנט ב-Fab28 (אינטל קרית גת) בתפקיד של מהנדסת חומרים. השילוב בין העבודה בתעשייה ללימודים תרם לי המון, הלימודים חפפו את העבודה היומיומית שלי והעניקו לי כלים ויכולת לפתור בעיות הנדסיות והבנה מעמיקה של עבודתי. התואר במכללה העניק לי כלים מעשיים ופרקטים ובסיס אקדמי מצוין.
זכיתי לבצע את פרויקט הגמר שלי באינטל כחלק אינטגרלי מהעבודה שלי. הפרויקט עסק בייעול תהליך ה-patterning על ידי אופטימיזציה של אנרגית החשיפה בתהליך הליתוגרפיה. תוצאות הפרויקט שלי וייעול התהליך הוטמעו בהצלחה במפעל אינטל קרית גת עבור המוצר הנבדק וכן במשפחת המוצרים המרכזית המיוצרת במפעל. זכיתי בפרס הפרויקט המצטיין ע"ש אינג' סגן שיר חג'אג' ז"ל. בנוסף, הפרויקט שלי נבחר והוצג בכנס 18IMEC – Israel Materials Engineering Conference .
כיום אני בוגרת M.Sc., תואר שני בהנדסת חומרים, ואני בתחילת מסלול הדוקטורט PhD באוניברסיטת תל אביב, תחת הנחייתם המשותפת של פרופסור ליהי אדלר-אברמוביץ ופרופסור יוסי שחם. לימודי התואר הראשון במכללה העניקו לי את הבסיס והידע הנדרש לדרכי באקדמיה הן במחקר והן בקורסים הנלמדים. בנוסף זכיתי ליחס אישי, דלת פתוחה מהמרצים לשאלות והבנה מעמיקה של החומר הנלמד, חברויות וקשרים להמשך הקרירה. התקופה במכללה היוותה חוויה נהדרת עבורי הן מבחינה חברתית ובעיקר מבחינה אקדמית, ותמיד תהיה לה מקום חם בליבי.
אהרון בלקר
אני בוגר תואר ראשון בהנדסת חומרים, בעזרת הידע והכלים שקיבלתי במהלך הלימודים הצלחתי להתמודד עם בעיות ואתגרים שונים בתעשייה ובאקדמיה.
את פרויקט הגמר שלי ביצעתי בזיהוי פלילי, במעבדת חומרים וסימנים. במסגרת הפרוייקט היה עלי למצוא תחליף למרכיב ה HF בתמיסה לשחזור מספרים שנמחקו משדלת אלומניום 7XXX.
כיום אני מנהל הנדסה בחברת MEDTRONIC , חברת ציוד רפואי גלובלית המונה כ 80,000 עובדים בעולם. מנהל צוות של 7 מהנדסים (רובם בוגרי המכללה מחוגי הנדסת חומרים והנדסת מכונות).
למדתי תואר שני בננו חומרים באוניברסיטת ת"א, לומד כרגע תואר שני באוניברסיטה העברית במנהל עסקים עם התמחות בחקר ביצועים (עם כוונות להמשיך לדר') .
נהניתי מאוד מהלימודים והאווירה במכללה. במהלך הלימודים השקעתי בללמוד כדי לדעת (ולא רק לעבור מבחן) , הקפדתי ל"שגע" את סגל המרצים כדי להבין את החומר מעבר למה שנלמד בכיתה והם היו סבלניים ותומכים לעזור ולהסביר. בלימודי התואר המתקדמים נוכחתי לדעת שהרמה האקדמית במכללה לא נופלת מאוניברסיטאות בעלות שם דבר ברמתם בארץ
אינה ויזל קנבסקי
"כיום אני לומדת במסלול הישיר לדוקטורט בחומרים במכון ויצמן למדע ברחובות"
התחלתי את לימודי לתואר ראשון באוניברסיטה העברית בירושלים בתכנית משולבת במדעים מדוייקים (פיזיקה – כימיה) ובמהרה גיליתי שיש לי יכולת ומוטיבציה לעבודה מחקרית. סיבות כלכליות מנעו ממני את המשך לימודי באוניברסיטה, לכן מכללת עזריאלי ללימודי הנדסה (בזכות המלגות המיוחדות) היוותה עבורי מסגרת חלופית לסיום לימודי לתואר הראשון שהינו שלב הכרחי לתחילת קריירה מחקרית.
כיום אני לומדת במסלול הישיר לדוקטורט בחומרים במכון ויצמן למדע ברחובות. במכון לומדים סטודנטים ממוסדות מחקר שונים ומגוונים בארץ ובחו"ל ומתוך השוואה אני יכולה להעיד כי תכנית הלימודים של המכללה מעניקה ידע רחב, מגוון ועדכני יותר מרוב המוסדות, ידע שנותן לי יתרון חשוב הן בהתמודדות עם הקורסים הניתנים במכון והן בעבודתי במעבדת מחקר.
פרויקט הגמר שלי נעשה גם הוא במכון ויצמן, במחלקה לחומרים ופני שטח בהנחיית פרופ' דניאל וגנר. הפרויקט עסק בחקירת תכונות מכניות של ננו-צינוריות, שהם צורה חדשה של חומר מוצק שנתגלתה לאחרונה. התכונות הבלתי שגרתיות של קבוצת חומרים זו מאפשרות בניית חומרים מרוכבים בעלי תכונות הנדסיות העולות בהרבה על אלה של החומרים המצויים בשימוש כיום. מכיוון שעבר זמן קצר מאז גילוים, יש צורך בחקירה יסודית של תכונותיהם, כדי לאפשר במהרה יישום יעיל בקנה מידה תעשייתי.
-
היכן ניתן עוד ללמוד לתואר בהנדסת חומרים?
אנו המכללה היחידה שמעניקה תואר ראשון בהנדסת חומרים מתוך ארבעה מוסדות בלבד בכל הארץ, שמעניקים תואר בהנדסת חומרים וכולן אוניברסיטאות.
-
מה הייחודיות של המחלקה במכללה?
שילוב מרצים מהתעשייה; תכנית לימודים עדכנית לתחומים הרלוונטיים בתעשיית ההי-טק; מעבדות בתעשייה; פרויקט גמר בתעשייה, או במכוני מחקר מובילים; אחוז גבוה מאד של הבוגרים משתלבים בתעשייה. בהרבה מקרים ההשתלבות מתרחשת לאחר קיום פרויקט הגמר בחברה מסוימת.
-
מהו ההבדל בין הנדסת חומרים או הנדסת כימית או לכימיה?
מדובר בתחומים שונים: הנדסת חומרים- תחום הנדסי העוסק בהבנת תכונות והתנהגות של חומרים שונים בכל שטחי הטכנולוגיה העכשווית. כימיה – תחום מדעי העוסק בחקירת מבנה חומרים, בהפקת חומרי גלם חדשים ובפיתוח שיטות לזיהוי חומרים והרכבם. הנדסה כימית – תחום הנדסי העוסק בתרגום פיתוח מעבדה לייעול ולהפקת מוצרים בתהליכי ייצור במיוחד בתעשייה הכימית. מהנדס חומרים אמור לקחת את מה שפיתחו הכימאים במעבדה ולתרגם לפיילוט תעשייתי שעובד ובהמשך למפעל מייצר. ההכשרה של מהנדס כימיה מכוונת למפעלים טכנולוגים ואילו ההכשרה שסטודנט להנדסת חומרים רוכש מכוונת לתעשיות היי-טק.
-
האם יש דרישה למהנדסי חומרים?
היום הדרישה למהנדסי חומרים הולכת וגדלה. קיימות משרות רבות של דרושים בתחום הנדסת חומרים. בנוסף, בוגרים רבים משתלבים בעבודה בהי-טק, במקומות בהם בצעו את פרויקט המהנדס שלהם, או במקום שבהם עבדו במשרת סטודנט בשנים ג-ד. גורמים מהתעשייה פונים לעיתים קרובות אל המכללה ומחפשים סטודנטים או בוגרים לתפקידים שונים בתחום הנדסת חומרים. מהנדסי חומרים עובדים בתעשייה כמהנדסי תהליך, מהנדסי אפליקציה בתחום החומרים, מהנדסי אינטגרציה, מהנדסים בתחום מחקר ופיתוח חומרים, ועוד. כמו כן, מהנדס חומרים יכול להשתלב במקרים מסוימים, בתפקידים בהם הדרישה הראשונית היא למקצועות כמו מהנדס כימיה, מהנדס מכונות, כימאי או פיסיקאי.