פרופ' יהושע פרוסטיג
ראש המחלקה להנדסה אזרחית
מהי הנדסה אזרחית?
הנדסה אזרחית עוסקת בתכנון, ניהול וביצוע של מבנים, תשתיות ומערכות, תוך כדי אינטראקציה ביניהם, לטובת הצרכים של יחידים, הציבור והתעשייה.
לצורך כך מהנדסים אזרחיים נדרשים להכיר את ההיבטים היסודיים של מבנים ותשתיות כמו חומרים, קרקע וביסוס, מכניקה של מבנים והזורמים, מדידה ומיפוי.
תכנית הלימודים בהתאם כוללת קשת רחבה של מקצועות בסיסיים, תיאורטיים וטכנולוגיים, לצד שימוש במחשבים, באמצעי מחשוב מתקדמים ובתוכנות ייעודיות.
כבוגרי התכנית תהיו מהנדסים אזרחיים ששולטים ביסודות המדע וההנדסה ומסוגלים להתמודד בהצלחה עם מגוון אתגרים: הקמת מבנים, תשתיות מתאימות לאוכלוסייה שגדלה ולצרכי הביטחון של המדינה, פתרונות הנדסיים והתאמת תשתיות לשינויי האקלים, אתגרים סביבתיים, איכות הבנייה, הגלובליזציה המתפתחת בענף ועוד.
*הענקת תארים מותנית באישור המל"ג.
התכנית להנדסה אזרחית במכללה היא תכנית ייחודית עם ראייה כוללת של הנדסה אזרחית בת קיימא, הכוללת הנדסת מבנים תוך התייחסות לאספקטים ברי קיימא וסביבה.
משך התכנית הוא 4 שנים, כולל התמחות באחד משני מסלולים:
- הנדסת מבנים
- תשתיות מים וסביבה
שנים א' וב' מוקדשות ללימודי יסוד ומבואות:
- מדעם מדויקים – פיזיקה, מתמטיקה, כימיה
- הנדסה – מבוא למכניקה הנדסית ומכניקת זורמים
- מחשבים – תכנות בפייטון ובשפות נומריות וסימבליות ותוכנות ייעודיות לתחום ההתמחות
- ניתוח מערכות וגרפיקה הנדסית עם אינטראקציה לתכן הפרויקטים
שנים ג' וד' מוקדשות למסלולי ההתמחות, כולל ביצוע פרויקט גמר מורחב.
כבוגרי התכנית תהיו בעלי תואר בוגר למדעים בהנדסה אזרחית, שמוכר לצורך רישום בפנקס המהנדסים, במספר מדורים בענף הנדסה אזרחית.
בנוסף, תוכלו להירשם למדור בתחום ההתמחות שלכם.
לצורך קבלת רישיון בתחום הנדסת מבנים יש לעבור את בחינות רשם המהנדסים בתחום זה.
פרופ' יהושע פרוסטיג
ד"ר אשרף אידקאיידיק
ד"ר יעל לצטר
ד"ר אהרון דוישט
אינג' זאב נבון
תכנית הלימודים בהנדסה אזרחית נותנת מענה לצרכי הפיתוח במדינת ישראל. השנים האחרונות מאופיינות בתנופת בניה, והשקעה רבה במבנים ובתשתיות תחבורה בישראל עבור האוכלוסייה שהולכת וגדלה. מצד שני, נדרשת התמודדות עם העומס שנוצר על התשתיות הקיימות בעקבות הגידול באוכלוסייה.
לשם כך יש צורך במהנדסים שישתלבו בתהליכי התכנון, הביצוע, הניהול והבקרה של פרויקטים של מבנים ותשתית תחבורתית מורכבת – כבישים, מסילות, מנהרות, גשרים בכל תחומי ההנדסה האזרחית.
כבוגרי התכנית להנדסה אזרחית בעזריאלי תהיו בעלי מנעד רחב של ידע, כלים ומיומנויות
שיאפשרו לכם להשתלב כמהנדסים בחברות תכנון, תשתית ובקרה.
התכנית אף פותחת לכם את הדלת להמשיך בלימודים לתארים מתקדמים.
מסלולי ההתמחות
התכנית להנדסה אזרחית במכללה כוללת 2 תחומי התמחות.
מסלול התמחות הנדסת מבנים
הנדסת בניין מעניינית אותך? אם כן המסלול הזה מתאים לך.
כבוגרי ההתמחות בהנדסת מבנים תעסקו בעיקר בתכן מבנים, מבני מגורים, מבנים ציבוריים, תשתיות, גשרים, מבני תעשיה ומבנים מיוחדים ועוד.
הייחוד של המסלול הוא בדגש שניתן למגוון תחומים מתקדמים בבניה בת-קיימא: יעילות אנרגטית של בניינים, אנרגיה מגולמת של חומרי בניין, הפחתת פליטות גזי חממה וכו'.
תכנית הלימודים מתחילה בהקניית בסיס רחב בתחום הנדסה אזרחית. בהמשך, תקבלו הכשרה ממוקדת בתחום הנדסת מבנים, כולל כלים שדרושים למהנדס מבנים כמו חוזק המבנה, יציבותו, ביסוסו ועמידתו בהטרחות שונות כולל רוח ורעידות אדמה, שיקולי חסכון במשקל, עלות ושיקולי ביצוע.
במקביל, תרכשו את הבסיס לעסוק בפרויקטים ומחקרים שקשורים לענפי בנייה משטחים אחרים, ופיתוח מערכות מבנים חדישות ועמידות לאורך זמן.
מסלול התמחות תשתיות מים וסביבה
כבוגרי ההתמחות בתשתיות מים וסביבה תעסקו בעיקר בנושאים הקשורים להגנה על איכות הסביבה והמשאבים הטבעיים: ניצול מקורות המים, סילוק, מחזור וניצול שפכים ופסולת מוצקה, בקרת איכות מים ואוויר והגנה על בריאות הציבור.
בתכנית הלימודים תקבלו את הידע והכלים הדרושים לניתוח הבעיה הסביבתית, קביעת דרכי הטיפול, בחירה בין אלטרנטיבות טכנולוגיות שונות ותכנון מערכות שונות במסגרת הפתרון האופטימלי.
בנוסף, תרכשו רקע בניטור, בקרה, תפעול ואחזקה של מערכות סביבתיות וכן ביסוס לעבודה במחקר ופיתוח בנושאים סביבתיים וביוטכנולוגיים.
עבור בעלי תעודת בגרות ישראלית.
* ממוצע בגרות משוקלל 90 ומעלה
* בחינת בגרות במתמטיקה-5 יח"ל – ציון 70, 4 יח"ל – ציון 80
* בחינת בגרות באנגלית –5 יח"ל – ציון 65, 4 יח"ל – ציון 70
* ציון פסיכומטרי/תיל בדגש כמותי- 600
* ציון כמותי בפסיכומטרי/תיל-110
* רמה 3 באנגלית
עבור בוגרי מכינות קדם אקדמיות (יש לעמוד בכל התנאים):
* מתמטיקה- 80
* אנגלית- 70
* פיזיקה- 70
* כתיבה מדעית- 70
* ציון פסיכומטרי/תיל בדגש כמותי- 600
* ציון כמותי בפסיכומטרי/תיל-110
* רמה 3 באנגלית
* רמת עברית מבחן יעל- 110 לפחות
-
מה זה אומר הנדסה אזרחית?
הנדסה אזרחית עוסקת בכלל הנושאים המטפלים במבנים (בניינים, גשרים, תשתיות ומתקני דרך וכד'), ניהול, ביצוע ופיקוח על מבנים ותשתיות מכל הסוגים ומכל החומרים ובנוסף באספקטים של סביבה וקיימות.
-
מה ההבדל בין הנדסה אזרחית להנדסת בניין?
הנדסת בניין הינה חלק מהנדסה אזרחית המטפלת בתחומי העניין של מבנים וגשרים בלבד (ולא כבישים, מים, סביבה וכד')
-
היכן אוכל למצוא תכנית לימודים?
תכנית הלימודים המומלצת לתואר ראשון מופיעה באתר המכללה
-
מי הם חברי הסגל שמלמדים?
חברי הסגל הינם בוגרים של הנדסת אזרחית במוסדות האוניברסיטאיים בארץ ובעולם ובחלקם בעלי תואר שני ושלישי עם ניסיון פרקטי בתחום ובדרגות בכירות.
-
היכן אוכל לעבוד לאחר התואר?
בכל משרד תכנון, חברה קבלנית, מפעל טרומי או כזה הקשור להנדסה אזרחית לרבות חברות יצרניות וספקים שונים בענף הנותנים שירותים לענף הבנייה בארץ ובעולם. תחומי העניין הינם אדירים ומגוונים מאוד הן בתחומי תכנון, ניהול, פיקוח, בקרת איכות שיווק וייצור – ניתן להתייעץ עם נציגי המכללה לקבלת פרטים נוספים
-
מה התואר מעניק לי מבחינת יכולות תעסוקה והאם אוכל לחתום על תכניות מיד בסיום התואר?
מייד עם גמר התואר (ואף במקביל ללימודים), המהנדסים במסלול יכולים להשתלב בענף הבנייה בארץ, בתפקידי ההנדסה השונים (תכנון, ניהול, פיקוח, בקרת איכות) ולשמש כמהנדסים מובילים במשרדים ובחברות השונות. על מנת להפוך למהנדס/ת בכל סמכות חתימה על התוכניות, יש לעמוד באמות המידה הנקבעות מעת לעת על ידי רשם המהנדסים לכל מסלול (תכנון מבנים ו/או ניהול ופיקוח) אלו כוללים לרוב הצגת רזומה בפועל במהנדס/ת מן המניין לתקופה (כפי שנדרש כיום) של לפחות 3 שנים. בהתמחות הספציפית של הנדסת מבנים נדרשת אף בחינת הסמכה ממשלתית לקבלת רישיון מהנדס רישוי.
-
מה ההתמחויות במחלקה?
התמחות בהנדסת מבנים והתמחות בתשתיות מים וסביבה, כאשר ההתמחות הראשונה מתרכזת בעיקר בהנדסה של בניינים (מגורים, ציבור ועוד) ואילו בהתמחות השנייה לומדים על תכנון והנדסה של מערכות טיפול ואספקת מים, מתקני התפלת מי ים, שיקום קרקעות מזוהמות, אנרגיה ואספקטים נוספים בהנדסת הסביבה.
-
מתי יש לבחור התמחות?
בגמר השנה השנייה ללימודים
-
באיזה אופן יתנהל פרויקט הגמר בשנה ד'?
הפרויקט בשנה הרביעית הינו פרטני ונקבע ע"י מנחה, שהינו מהנדס בכיר ומרכז הפרויקטים. הפרויקט נעשה על ידי ההתמחות הרלבנטית והוא מתחלק לשני הסמסטרים. בסמסטר הראשון נבחנות חלופות שונות הן מבחינה של הסכימה המבנית וביסוס המבנה או המתקן הסביבתי הרצוי תוך הצגת חלק זה של הפרויקט בפני המנחים והסטודנטים. בחלקו השני, בסמסטר ב' מבוצע הפרויקט תוך חישוב וביצוע התוכניות ופרטי המערכת הנדרשים. בסוף הסמסטר יש הצגה של הפרויקט כולו בפני פורום הסטודנטים והמנחים.
-
מה ההבדל בין מהנדס להנדסאי?
הנדסאי מבנים משתלם בתחום במבנים בלבד תוך התמחות צרה ולא מעמיקה. מבחינת תעסוקה מותר לו לתכנן רק מבנים פשוטים עד ארבע קומות.
מסלול של הנדסאים (מבנים/ניהול) הינו מסלול מצומצם באופן משמעותי מלימודי הנדסה. הנדסאים מוגבלים בהיקף הפרויקטים שברשותם לחתום. בוגרי המסלול בהנדסה אזרחית לא מוגבלים בהיקף וגודל פרויקטים, מובילים חברות ומשרדים עצמאיים ומסוגלים לשמש כמומחים בארץ ובעולם בתחומי העיסוק של הנדסה אזרחית. מהנדסים מוסמכים לתכנן ולנהל כל פרויקט שהוא, לרבות חישובי דינאמיים (רעידות אדמה) לאור היקף הלימודים והידע הנרחב הנצבר במסגרת התואר והניסיון המקצועי הנרכש בענף, הנ"ל נקבע בהיבט סטטוטורי ע"י גופי המדינה הרשמיים
-
האם אוכל לקבל פטורים על סמך לימודי ההנדסאי בהנדסת הבניין?
על פי הנחיות המל"ג פטור יוכל להינתן בגין קורסים רלוונטיים לתכנית הלימודים לתואר שאינם מקצועות יסוד/ ליבה/מבואות הנלמדים בתכנית האקדמית. לפרטים נוספים ניתן לפנות לנוהל המכללה בנושא.
-
התוכנית הינה חדשה – מה המשמעות של כך?
התוכנית קבלה אישור פרסום והרשמה מהמועצה להשכלה גבוהה ובתום לימודי המחזור הראשון עתידה לקבל הסמכה.
-
אם המל"ג לא יאשר למכללה להעניק תארים, מה עושים?
לתכנית רשת ביטחון באוניברסיטת אריאל, בתכנית להנדסה אזרחית.