סטודנטים ממכללת עזריאלי להנדסה בירושלים פיתחו מערכות מצילות חיים לטיהור מי שתיה ביבשת אפריקה
במסגרת פרויקט משותף של מכללת עזריאלי להנדסה בירושלים, אוניברסיטת סן דייגו ואוניברסיטת אמבררה באוגנדה, פיתחו צוותים משותפים משלוש המוסדות האקדמיים מערכת לסינון מי שתיה המבוססת על העברת מים בלחץ דרך פיסת עץ המסננת אותם טרם השימוש בהם.
ביבשת אפריקה בכלל ובמדינת אוגנדה בפרט מתים מידי שנה מאות אלפי ילדים כתוצאה מזיהום מי השתיה, בעיקר באזורים הכפרים להם אין תשתיות מודרניות להולכת מים נקיים.
המערכת שפותחה על ידי שלושת המוסדות מיועדת לשימוש ביתי באזורים כפריים באפריקה בהם אין תשתיות להולכת מי שתיה, והיא נחקרה לעומק במהלך השנה האחרונה במעבדה לטכנולוגיות סביבתיות שבמכללת עזריאלי וצלחה את כל הבדיקות המחמירות.
התוצאות פורסמו לא מזמן בכתב העת המדעי החשוב Groundwater for Sustainable Development, והצביעו על כך שהמערכת מסירה לחלוטין חיידקים גורמי מחלות ממים, ואף מצליחה להפחית את ריכוז המתכות הרעילות דוגמת עופרת וכרום.
במסגרת הפרויקט יצאה משלחת של שלושה סטודנטים ואיש סגל מהמסלול למשאבי טבע וסביבה במכללת עזריאלי לדרום אוגנדה, ובדקה את מערכת הסינון במספר כפרים באזור העיר אמבררה (העיר השלישית בגודלה במדינה). הבדיקות נעשו בשיתוף סטודנטים ותושבים מקומיים, וסוננו בהם מים מזוהמים מבארות, בורות מים, נחלים ומקורות אחרים שנמצאים בשימוש קבוע בכפרים.
בשלב הבא ייבנו מספר מערכות ויועברו לשימוש התושבים, כדי לבדוק את הטמעת המערכת בחיי היום יום, כלומר האם השימוש בה מספיק נוח ופשוט עד כדי שינוי הרגלי צריכת המים של האנשים בשטח.
בנוסף לפרויקט הסינון נפגשה המשלחת עם ראש העיר של אמבררה, רוברט מוגאבה קאקיבזי, ודנה בהידוק שיתוף הפעולה וקידום פרויקטים נוספים בתחום המים.
ד"ר יעל לצטר, ראש המסלול לסביבה ומשאבי טבע במכללת עזריאלי, שעמד בראש הפרויקט, מסר כי טיפול ביתי פשוט דוגמת מה שפיתחו הסטודנטים של המכללה יוכל לשפר באופן דרמטי את איכות מי השתיה של התושבים ולהציל את חייהם של מאות בני אדם באזור. והוסיף כי גישת הטיפול הביתי הפשוט היא אחת מהפתרונות המרכזיים שהוצעו על ידי האו"ם לשיפור איכות מי השתייה בכפרים באפריקה שאינם מחוברים למערכת מים מרכזית.
יצוין כי אספקת מים בטוחים לשתייה לכל עד 2030 הוגדרה ע"י האו"ם כאחת המטרות החשובות בפעילות הארגון בעשורים הקרובים. למרות שבשנים האחרונות ישנו שיפור בכמות המים המטופלים במקור, המים המגיעים לתושבים במקומות רבים באפריקה עדין מזוהמים, כתוצאה ממערכות אספקה ואגירה באיכות נמוכה. ארגון הבריאות העולמי רואה בטיפולים ביתיים פשוטים (דוגמת זה שפותח במכללת עזריאלי) פתרון ביניים מציל חיים, עד להקמת מערכות אספקת מי שתייה מודרניות ואמינות בעתיד הרחוק, באפריקה ובעולם השלישי כולו.