ד"ר טלי תבור ראם
ראש המחלקה להנדסה פרמצבטית
מהי הנדסה פרמצבטית?
התכנית להנדסה פרמצבטית .B.Sc./Eng מכשירה את בוגריה לעסוק בתהליכי פיתוח וייצור של תרופות.
הנדסה פרמצבטית עוסקת בתהליכי תכנון, ייצור ופיתוח תרופות, משלב רכיב פעיל של תרופה – מולקולה כימית או ביולוגית – עד לתרופה זמינה ויעילה לחולה.
התואר פותח דלתות בפני בוגרי המחלקה להשתלב במגוון רחב של תחומי פיתוח, עיסוק ויישומים.
הנדסה פרמצבטית בעזריאלי מכללה אקדמית להנדסה
תכנית לימודים אקדמית ייחודית בארץ לתואר ראשון בהנדסה פרמצבטית (B.Sc./Engineering). התכנית מטפחת עתודה של מהנדסים ומנהלים לתעשייה הפרמצבטית על ידי שילוב של לימודי הנדסת תהליכים, כימיה, ביולוגיה ופרמקולוגיה.
התוכנית נבנתה בשיתוף פעולה עם התעשייה הפרמצבטית, ונותנת מענה לצרכים ולהתפתחויות העדכניים ביותר בתחום.
מקצוע המהנדס הוא רב פנים: עשיר בידע רלוונטי ופותח פתח למגוון רחב של אפשרויות תעסוקה והתפתחות אישית בקשת רחבה של תחומים המקשרים בין הנדסה למדעי החיים, מזון ורפואה.
תכנית רפא על שם שמריהו לוין
בזכות תכנית רפא אשר הוקמה על ידי משפחת שמריהו לוין, הסטודנטים במחלקה מקבלים הזדמנויות נוספות רבות לטיפוחם האישי והמקצועי, לרבות מלגות לימודים, מימון נוסף להשתתפות בהרצאות מקצועיות, כנסים וסיורים, וסדנאות העשרה נוספות במהלך התאר.
תכנית הלימודים בהנדסה פרמצבטית (הנדסת תרופות)
שיתוף הפעולה של המחלקה עם התעשייה הפרמצבטית חושף את הסטודנטים לנעשה בשטח ומקנה להם כלים להתאים עצמם לדרישות השוק ולהבין דרישות אלה, בין היתר, על ידי סיורים באתרי התעשייה ועבודה מעשית בתעשייה.
במהלך התואר יש דגש רב על הכשרה מעבדתית בנושאים מרכזיים בתעשייה הפרמצבטית.
לשם כך הוקמו במכללה מעבדות חדישות, מהמתקדמות בארץ בנושא, שהוקמו בסיוע חברת "טבע" ו"הקרן לפיתוח וקדמה", אשר מדמות מפעלים ומעבדות של חברות בתעשייה.
בשנה האחרונה ללימודיהם מבצעים הסטודנטים במחלקה להנדסה פרמצבטית פרויקט גמר, בהנחיה משותפת של מנחה אקדמי מהמכללה ואיש תעשייה בכיר בתחום התרופות/חוקר בכיר ממכוני מחקר או מהאקדמיה.
בסיום ארבע שנות הלימודים רוכש הסטודנט תואר אקדמי בוגר במדעים בהנדסה פרמצבטית – מהנדס תרופות B.Sc. in Pharmaceutical Engineering.
נושאי לימוד עיקריים
הלימודים כוללים לימודי ליבה, שהם היסוד הדרוש ללימודים בתחום ההנדסה, ולימודי כימיה וביולוגיה, שהם הבסיס ללימודים מגוונים ומרתקים בתחומי הפרמצבטיקה.
- לימודי יסוד במדעי הטבע
- לימודי מדעי החיים
- לימודי הנדסה כלליים
- לימודים ייעודיים לתעשייה הפרמצבטית
- תחומי בקרה של אמונות ואיכות המוצר על פי הרגולציה
- לימודים כלליים בנושאי פארמה: ביות תרופות (targeting), זמינות ביולוגית ועוד.
מקצוע המהנדס הוא רב פנים: עשיר בידע רלוונטי ופותח פתח למגוון רב של אפשרויות תעסוקה והתפתחות אישית בקשת רחבה של תחומים המקשרים בין הנדסה למדעי החיים ורפואה.
מהנדסי פרמצבטיקה יכולים להשתלב בתעשיית התרופות, שהיא אחת התעשיות המתפתחות בארץ ובעולם.
בוגרי עזריאלי מכללה ללימודי הנדסה יכולים להשתלב במגוון תפקידים במחקר ופיתוח, תכנון רצפות ייצור, ניהול ופיתוח מערכי אבטחה ובקרה, אנליזה מתקדמת, פורמולציה והתאמת תרופות לשימושים קליניים.
בישראל קיים כיום מחסור של אלפי מהנדסים אשר צפוי להחריף בשנים הקרובות, ועל כן הדרישה בשוק העבודה רבה מתמיד.
בשנים האחרונות חלה עלייה בפיתוח תעשיית התרופות בארץ ובעולם: לצד חברות ענק כדוגמת טבע, יש חברות סטרט-אפ וחברות נוספות רבות – רפא, תרו, אגיס, דקסון ועוד רבות.
תכנית לימודי הנדסה פרמצבטית הייחודית שבנינו, תכשיר מהנדסים רציניים, אשר יוכלו למצוא תעסוקה משמעותית, מאתגרת, יצירתית ומעניינת עם סיום לימודיהם.
מאיה אשכנזי אוטמזגין
על מכללת עזריאלי ללימודי הנדסה שמעתי לראשונה עוד בהיותי תלמידת תיכון במגמת מדעים. פורסמה כתבה על מחלקת לימודי הנדסה פרמצבטית ומיד הרגשתי כי זוהי ההשכלה אותה ארצה לרכוש.
בתחילת התואר נערמו בפני קשיים רבים בין אם זה לעזוב את אזור הקריות ולעבור לגור בירושלים ובין אם זה הקושי בלימודים עצמם שהגיעו לאחר תקופת צבא מפרכת.
לראשונה בחיי הרגשתי כי ההישגים הלימודים לא באים לי בקלות ונדרשת כאן השקעה אמתית. מסמסטר לסמסטר הרגשתי כי יותר ויותר דלתות מתחומים שונים בעולם הפארמה והיזמות הולכות ונפתחות בפניי והממשק של עבודות המעבדה המגוונות הביא אותי ליצירתיות והיכרות מוקדמת עם הציוד בתעשייה בפועל (דוגמת מקום עבודתי הנוכחי, פלוריש-הדס טכנולוגית מו"פ).
כיום במסגרת המחזור השלישי של האקסלרטור ההנדסי, AtoBe במכללה, אני מכהנת כמנכ"לית ומייסדת חברת IMMUNOLAC MFT ומרגישה כי כל קורס תיאורטי/ ניסיוני בתואר הביא אותי לחשוב מחוץ לקופסה ולממש את מלוא הפוטנציאל שבי.
עבור בעלי תעודת בגרות ישראלית.
* ממוצע בגרות משוקלל 90 ומעלה
* בחינת בגרות במתמטיקה-5 יח"ל – ציון 70, 4 יח"ל – ציון 80
* בחינת בגרות באנגלית –5 יח"ל – ציון 65, 4 יח"ל – ציון 70
* ציון פסיכומטרי/תיל בדגש כמותי- 550
* ציון כמותי בפסיכומטרי/תיל-100
* רמה 3 באנגלית
עבור בוגרי מכינות קדם אקדמיות (יש לעמוד בכל התנאים):
* מתמטיקה- 70
* אנגלית- 70
* פיזיקה- 70
* כתיבה מדעית- 70
* ציון פסיכומטרי/תיל בדגש כמותי- 550
* ציון כמותי בפסיכומטרי/תיל-100
* רמה 3 באנגלית
* רמת עברית מבחן יעל- 100 לפחות
על מחלות ותרופות – תפקיד הרופא, הרוקח ומהנדס התרופות
פיתוח תרופה למחלה הינו תהליך העשוי להימשך שנים רבות ולפעמים עשרות שנים. תחילת התהליך, כמובן, באבחנה הרפואית שפתולוגיה מסוימת נפוצה בין אוכלוסיית חולים גדולה. מחקר מקיף, שבו שותפים רופאים וחוקרים מתחומי מדעי החיים, אמור לפענח את המערכות הביולוגיות המעורבות במחלה המדוברת ולהבין את מנגנון הפעולה המולקולארי של התהליך הפתולוגי.
בשלב זה עובר המאמץ העיקרי לאנשי המדע מתחום מדעי התרופה והרוקחות, במטרה למצוא את המולקולה המתאימה ביותר לעצירת המחלה ולריפויה. תחום זה כולל כימיה תרופתית, שעניינה סינתזה כימית להכנת התרופות האפשריות; פרמקולוגיה – הבוחנת את יעילות התרופות המוצעות על מודל הרקמה או החיה החולה; ותחום מדעי הרוקחות או הפרמצבטיקה, העוסק במחקר ופיתוח צורות המתן (administration form) של תרופות. בין צורות המתן הנפוצות: כדורים, קפסולות, פתיליות, סירופים, תרחיפים, זריקות ומדבקות עוריות. בחזית מחקר הרוקחות נמצאות כיום צורות מתן כגון תרופות בשחרור מושהה, מולקולות ביולוגיות גדולות, תרופות בשתלים רפואיים, תרופות מונחות-מטרה לאיבר או לרקמה, ומתן יעיל של חומר גנטי.
הנדסה פרמצבטית משתלבת עם עבודת הכימאים וחוקרי מדעי הרוקחות בייעוץ ובהבאת התרופות לכלל ייצור תעשייתי תוך כדי שמירה על פעילותן התרפויטית וחיי המדף הנדרשים. בין תחומי האחריות של המהנדסים: תכנון ייצור וגמלון של רצפות ייצור וקווי ייצור עבור תרופות ונשאי תרופות; תכנון מערכי אבטחת ובקרת איכות; אנליזה מתקדמת של תרופות והתאמתה לשימוש בתעשיית התרופות; ועוד.
כל אחד מתחומי המומחיות שנסקרו הכרחי לפיתוח התרופה, ועבודה משותפת של כל בעלי הידע בתחום חיונית להצלחת תהליך הבאת התרופה ליעילותה המרבית. הרופא, שהחל את תהליך החיפוש אחר פתרון תרופתי למחלה, מקבל את המוצר הסופי המיטיב.
מה בין רוקחות להנדסה פרמצבטית
תחומי מדעי הרוקחות וההנדסה הפרמצבטית משלימים אחד את השני ונדרשים שניהם לפיתוח תרופות ולייצורן.
לימודי הרוקחות מעניקים לסטודנט ידע רחב בכל תחומי מדעי הטבע והחיים ואינם עוסקים בתחומי ההנדסה וטכנולוגיות ייצור התרופה. בסיום לימודי הרוקחות, מקבל הבוגר רישיון רוקח, המאפשר לו לייעץ לחולים ולרופאים בנושאי מינון התרופות והפעילות התרפויטית שלהן, אינטראקציות בין-תרופתיות ועוד. בוגר המעוניין להשתלב במחקר המוביל לפיתוח תרופות, כמוזכר לעיל, חייב להמשיך ללמוד לתארים מתקדמים במדעי הרוקחות.
לימודי הנדסה פרמצבטית בעזריאלי – מכללה אקדמית ללימודי הנדסה בירושלים, מכשירים את הבוגרים לעסוק מיד עם סיום לימודיהם בפיתוח חומרי גלם לתרופות, נשאי תרופות מתוחכמים ותהליכי ייצור לתרופות, הכשרה המתאימה לשוק המתפתח של חברות הפרמצבטיקה בארץ. בוגר המסלול יכול להמשיך במסלול אקדמי מחקרי ולרכוש תואר שני ושלישי באוניברסיטאות המחקר.
על מנת לקבל הבהרה נוספת ומידע מעמיק על ההבדל בין רוקחות להנדסה פרמצבטית – מומלץ לפנות למרכז ייעוץ ורישום ולבקש פגישת ייעוץ אישי עם היועץ לתחום הנדסה פרמצבטית.
1. האם נדרש ידע קודם (למשל כימיה/ביולוגיה בבגרות)?
כל מועמד שעומד בדרישות הקדם של התכנית יוכל לרכוש את כל הכלים הדרושים לו להצלחה בלימודים. בתחילת השנה יש מערך קורסי הכנה מיוחד לתלמידי הנדסת תרופות, הכולל קורס מתמטיקה, פיזיקה וכימיה.
2. כיצד מתבטא הקשר עם חברת טבע?
תכנית לימודי הנדסה פרמצבטית נבנתה בשיתוף עם חברת טבע כיועץ לצורכי התעשייה. חברת טבע השתתפה בהוצאות בניית מעבדות חדשות ומתקדמות בנושאי הפארמה, וממשיכה לתרום מלגות סטודנטים, ציוד וחומרים. במהלך הלימודים הסטודנטים יוצאים לסיורים בחברה וכן נציגים מטבע באים לתת הרצאות למחלקה בנושאים מגוונים.
התואר אינו מבטיח עבודה בחברת טבע וחברת טבע אינה ממנת את התואר.
3. מה ההבדל בין מהנדס פרמצבטי לבין רוקח?
תחומי מדעי הרוקחות וההנדסה הפרמצבטית משלימים אחד את השני ונדרשים שניהם לפיתוח תרופות ולייצורן.
לימודי הרוקחות מעניקים לסטודנט ידע רחב בכל תחומי מדעי הטבע והחיים ואינם עוסקים בתחומי ההנדסה וטכנולוגיות ייצור התרופה. בסיום לימודי הרוקחות, מקבל הבוגר רישיון רוקח, המאפשר לו לייעץ לחולים ולרופאים בנושאי מינון התרופות והפעילות התרפויטית שלהן, אינטראקציות בין-תרופתיות ועוד. בוגר המעוניין להשתלב במחקר המוביל לפיתוח תרופות, כמוזכר לעיל, חייב להמשיך ללמוד לתארים מתקדמים במדעי הרוקחות.
לימודי הנדסה פרמצבטית בעזריאלי – מכללה אקדמית ללימודי הנדסה בירושלים, מכשירים את הבוגרים לעסוק עם סיום לימודיהם בפיתוח חומרי גלם לתרופות, נשאי תרופות מתוחכמים ותהליכי ייצור לתרופות, הכשרה המתאימה לשוק המתפתח של חברות הפרמצבטיקה בארץ. בוגר המסלול יכול להמשיך במסלול אקדמי מחקרי ולרכוש תואר שני ושלישי באוניברסיטאות המחקר.