חיפושים נפוצים
תואר ראשון תואר שני לימודי ערב מלגות
profile_image
ד"ר טלי תבור ראם
ראש המחלקה להנדסה פרמצבטית
הי,
אני ד"ר טלי תבור ראש המחלקה להנדסה פרמצבטית בעזריאלי מכללה אקדמית ללימודי הנדסה.
אני שמחה על ההתעניינות שלך בלימודי הנדסה פרמצבטית. ריכזנו לך כאן את כל המידע על הלימודים אצלנו במחלקה, כדי לאפשר לך לקבל תמונה מלאה ולבחור את הבחירה הנכונה בשבילך.   

 

הנדסה פרמצבטית – השכלה שמובילה לריפוי והקלה

הנדסה פרמצבטית עוסקת בתהליכי תכנון, ייצור ופיתוח תרופות, משלב רכיב פעיל של תרופה – מולקולה כימית או ביולוגית – עד לתרופה זמינה ויעילה לחולה.

התכנית להנדסה פרמצבטית .B.Sc./Eng תכשיר אתכם לעסוק בתהליכי פיתוח וייצור של תרופות, ותוכלו להשתלב במגוון רחב של תחומי פיתוח, עיסוק ויישומים.

הנדסה פרמצבטית בעזריאלי מכללה אקדמית להנדסה

תכנית הלימודים של מכללת עזריאלי לתואר ראשון בהנדסה פרמצבטית (B.Sc./Engineering) היא תכנית אקדמית וייחודית בארץ. התוכנית, שנבנתה בשיתוף פעולה עם התעשייה הפרמצבטית, מטפחת עתודה של מהנדסים ומנהלים שמשתלבים בתעשייה הפרמצבטית. 

ההכשרה במהלך התואר כוללת גם לימודי הנדסת תהליכים, כימיה, ביולוגיה ופרמקולוגיה, כדי לצייד אתכם בכלים המתאימים לענות על הצרכים וההתפתחויות העדכניים ביותר בתחום. 

המומחיות של מהנדס פרמצבטי

כבוגרי התכנית תהנו מידע עשיר שיפתח לכם את הדלת למגוון רחב של אפשרויות תעסוקה והתפתחות אישית, בקשת רחבה של תחומים המשיקים להנדסה, מדעי החיים, מזון ורפואה.

תוכנית רפא על שם שמריהו לוין

תוכנית רפא, שהוקמה על ידי משפחת שמריהו לוין, פותחת לכם הזדמנויות נוספות רבות לפיתוח אישי ומקצועי: מלגות לימודים, מימון נוסף להשתתפות בהרצאות מקצועיות, כנסים וסיורים וסדנאות העשרה נוספות במהלך התואר.

לצפייה בתוכנית הלימודים
Download Icon

תוכנית הלימודים בהנדסה פרמצבטית (הנדסת תרופות)

שיתוף הפעולה של המחלקה עם התעשייה הפרמצבטית חושף את הסטודנטים לנעשה בשטח ומקנה להם כלים להתאים עצמם לדרישות השוק ולהבין דרישות אלה, בין היתר, על ידי סיורים באתרי התעשייה ועבודה מעשית בתעשייה.

במהלך התואר יש דגש רב על הכשרה מעבדתית בנושאים מרכזיים בתעשייה הפרמצבטית.

לשם כך הוקמו במכללה מעבדות חדישות, מהמתקדמות בארץ בנושא, שהוקמו בסיוע חברת "טבע" ו"הקרן לפיתוח וקדמה", אשר מדמות מפעלים ומעבדות של חברות בתעשייה.

בשנה האחרונה ללימודיהם מבצעים הסטודנטים במחלקה להנדסה פרמצבטית פרויקט גמר, בהנחיה משותפת של מנחה אקדמי מהמכללה ואיש תעשייה בכיר בתחום התרופות/חוקר בכיר ממכוני מחקר או מהאקדמיה.

בסיום ארבע שנות הלימודים רוכש הסטודנט תואר אקדמי בוגר במדעים בהנדסה פרמצבטית B.Sc. in Pharmaceutical Engineering. וזכאי להרשם ברשם המהנדסים של מדינת ישראל. נושאי לימוד עיקריים

הלימודים כוללים לימודי ליבה, שהם היסוד הדרוש ללימודים בתחום ההנדסה, ולימודי כימיה וביולוגיה, שהם הבסיס ללימודים מגוונים ומרתקים בתחומי הפרמצבטיקה.

  • לימודי יסוד במדעים – כימיה, ביולוגיה, מתמטיקה, פיזיקה
  • לימודי הנדסה – הנדסת תהליכים, עקרונות במעבר חום, חומר ותנע, ראקטורים והנדסה ביותהליכית
  • לימודים ייעודיים לתעשייה הפרמצבטית – פיסיולוגיה, פרמקלוגיה, הטיפול התרופתי במחלות, טכנולוגיה פרמצבטית וצורות מתן של תרופות
  • תחומי בקרה של אמונות ואיכות המוצר על פי הרגולציה – GMP
  • לימודים נוספים חיוניים לפארמה: אימונולוגיה, ביות תרופות (targeting), זמינות ביולוגית ועוד
profile image
מר אהרון בסקין
חבר סגל המחלקה להנדסה פרמצבטית
profile image
ד"ר תמר גילון
חברת סגל המחלקה להנדסה פרמצבטית
profile image
ד"ר טלי תבור ראם
ראש המחלקה להנדסה פרמצבטית
profile image
ד"ר איימן אבו עמאר
אחראי אקדמי מכינות קדם אקדמיות
profile image
פרופ' דבי שלו
חברת סגל המחלקה להנדסה פרמצבטית

עבור בעלי תעודת בגרות ישראלית

* ממוצע בגרות משוקלל 90 ומעלה

* בחינת בגרות במתמטיקה-5  יח"ל – ציון 70, 4  יח"ל – ציון 80

* בחינת בגרות באנגלית –5  יח"ל – ציון 65, 4  יח"ל – ציון 70

* ציון פסיכומטרי/תיל בדגש כמותי- 550

* ציון כמותי בפסיכומטרי/תיל-100

* רמה 3 באנגלית

לפרטים נוספים

עבור בוגרי מכינות קדם אקדמיות (יש לעמוד בכל התנאים):

* מתמטיקה- 70

* אנגלית- 70

* פיזיקה- 70

* כתיבה מדעית- 70

* ציון פסיכומטרי/תיל בדגש כמותי- 550

* ציון כמותי בפסיכומטרי/תיל-100

* רמה 3 באנגלית

* רמת עברית מבחן יעל- 100 לפחות

כמהנדסי פרמצבטיקה תוכלו להשתלב בתעשיית התרופות, שהיא אחת התעשיות המתפתחות בארץ ובעולם.

כבוגרי עזריאלי מכללה ללימודי הנדסה תוכלו להשתלב במגוון תפקידים במחקר ופיתוח, תכנון רצפות ייצור, ניהול ופיתוח מערכי אבטחה ובקרה, אנליזה מתקדמת, פורמולציה והתאמת תרופות לשימושים קליניים.

בשנים האחרונות חלה עלייה בפיתוח תעשיית התרופות בארץ ובעולם. לצד חברות ענק כמו טבע, קמו חברות סטרט-אפ וחברות נוספות רבות – רפא, תרו, אגיס, דקסון ועוד.

בעקבות ההתפתחות המואצת של התעשיה קיים כיום מחסור של אלפי מהנדסים פרמצבטיים בישראל, שצפוי אף להחריף בשנים הקרובות, מה שיבטיח ביקוש גבוה לאורך זמן.

בנינו לכם תכנית לימודים ייחודית בהנדסה פרמצבטית, שתכשיר אתכם כמהנדסים איכותיים, מעודכנים, רבגוניים שתאפשר לכם למצוא תעסוקה משמעותית, מאתגרת, יצירתית ומעניינת עם סיום הלימודים.

על מחלות ותרופות – תפקיד הרופא, הרוקח ומהנדס התרופות

פיתוח תרופה למחלה הינו תהליך העשוי להימשך שנים רבות ולפעמים עשרות שנים. תחילת התהליך, כמובן, באבחנה הרפואית שפתולוגיה מסוימת נפוצה בין אוכלוסיית חולים גדולה. מחקר מקיף, שבו שותפים רופאים וחוקרים מתחומי מדעי החיים, אמור לפענח את המערכות הביולוגיות המעורבות במחלה המדוברת ולהבין את מנגנון הפעולה המולקולארי של התהליך הפתולוגי.

בשלב זה עובר המאמץ העיקרי לאנשי המדע מתחום מדעי התרופה והרוקחות, במטרה למצוא את המולקולה המתאימה ביותר לעצירת המחלה ולריפויה. תחום זה כולל כימיה תרופתית, שעניינה סינתזה כימית להכנת התרופות האפשריות; פרמקולוגיה – הבוחנת את יעילות התרופות המוצעות על מודל הרקמה או החיה החולה; ותחום מדעי הרוקחות או הפרמצבטיקה, העוסק במחקר ופיתוח צורות המתן (administration form) של תרופות. בין צורות המתן הנפוצות: כדורים, קפסולות, פתיליות, סירופים, תרחיפים, זריקות ומדבקות עוריות. בחזית מחקר הרוקחות נמצאות כיום צורות מתן כגון תרופות בשחרור מושהה, מולקולות ביולוגיות גדולות, תרופות בשתלים רפואיים, תרופות מונחות-מטרה לאיבר או לרקמה, ומתן יעיל של חומר גנטי.

הנדסה פרמצבטית משתלבת עם עבודת הכימאים וחוקרי מדעי הרוקחות בייעוץ ובהבאת התרופות לכלל ייצור תעשייתי תוך כדי שמירה על פעילותן התרפויטית וחיי המדף הנדרשים. בין תחומי האחריות של המהנדסים: תכנון ייצור וגמלון של רצפות ייצור וקווי ייצור עבור תרופות ונשאי תרופות; תכנון מערכי אבטחת ובקרת איכות; אנליזה מתקדמת של תרופות והתאמתה לשימוש בתעשיית התרופות; ועוד.

כל אחד מתחומי המומחיות שנסקרו הכרחי לפיתוח התרופה, ועבודה משותפת של כל בעלי הידע בתחום חיונית להצלחת תהליך הבאת התרופה ליעילותה המרבית. הרופא, שהחל את תהליך החיפוש אחר פתרון תרופתי למחלה, מקבל את המוצר הסופי המיטיב.

מה ההבדל בין רוקחות להנדסה פרמצבטית

תחומי מדעי הרוקחות וההנדסה הפרמצבטית משלימים אחד את השני ונדרשים שניהם לפיתוח תרופות ולייצורן.
לימודי הרוקחות מעניקים לסטודנט ידע רחב בכל תחומי מדעי הטבע והחיים ואינם עוסקים בתחומי ההנדסה וטכנולוגיות ייצור התרופה. בסיום לימודי הרוקחות, מקבל הבוגר רישיון רוקח, המאפשר לו לייעץ לחולים ולרופאים בנושאי מינון התרופות והפעילות התרפויטית שלהן, אינטראקציות בין-תרופתיות ועוד. בוגר המעוניין להשתלב במחקר המוביל לפיתוח תרופות, כמוזכר לעיל, חייב להמשיך ללמוד לתארים מתקדמים במדעי הרוקחות.

לימודי הנדסה פרמצבטית בעזריאלי – מכללה אקדמית ללימודי הנדסה בירושלים, מכשירים את הבוגרים לעסוק מיד עם סיום לימודיהם בפיתוח חומרי גלם לתרופות, נשאי תרופות מתוחכמים ותהליכי ייצור לתרופות, הכשרה המתאימה לשוק המתפתח של חברות הפרמצבטיקה בארץ. בוגר המסלול יכול להמשיך במסלול אקדמי מחקרי ולרכוש תואר שני ושלישי באוניברסיטאות המחקר.

על מנת לקבל הבהרה נוספת ומידע מעמיק על ההבדל בין רוקחות להנדסה פרמצבטית – מומלץ לפנות למרכז ייעוץ ורישום ולבקש פגישת ייעוץ אישי עם היועץ לתחום הנדסה פרמצבטית.

שאלות ותשובות

האם נדרש ציון בכימיה/ביולוגיה בבגרות?

לא בהכרח. כדי ליישר קו ולהביא אתכם לרמה הנדרשת תשתתפו בתחילת השנה בקורסי הכנה מיוחדים לתלמידי הנדסת תרופות – במתמטיקה, פיזיקה וכימיה.
אם אתם עומדים בדרישות הקדם של התוכנית והתקבלתם, אנחנו נדאג לתת לכם את כל התמיכה והכלים הדרושים כדי שתצליחו בלימודים.

איך מתבטא הקשר עם חברת טבע?

תכנית לימודי הנדסה פרמצבטית נבנתה בשיתוף עם חברת טבע שעוזרת לנו להבין את צרכי התעשייה. 
החברה השתתפה במימון הבניה של מעבדות חדשות ומתקדמות בנושאי פארמה, וממשיכה לתרום מלגות לסטודנטים, ציוד וחומרים. 
במהלך הלימודים יהיו לנו הרצאות אורח של עובדי טבע ונתארח לסיורים לימודיים בחברה. 
חשוב להדגיש: חברת טבע לא מממנת את התואר וסיום התואר במכללה לא מבטיח עבודה בחברת טבע.

מה ההבדל בין מהנדס פרמצבטי לבין רוקח?

תחומי מדעי הרוקחות וההנדסה הפרמצבטית משלימים אחד את השני ונדרשים שניהם לפיתוח תרופות ולייצורן.
לימודי הרוקחות מעניקים ידע רחב בכל תחומי מדעי הטבע והחיים. הם לא עוסקים בתחומי ההנדסה וטכנולוגיות ייצור התרופה. 
רוקח שסיים את לימודי הרוקחות בהצלחה מקבל רישיון שמאפשר לו לייעץ לחולים ולרופאים בנושאי מינון התרופות והפעילות התרפויטית שלהן, אינטראקציות בין-תרופתיות ועוד. 
רוקח שירצה להשתלב במחקר שיוביל לפיתוח תרופות יצטרך להמשיך ללמוד לתארים מתקדמים במדעי הרוקחות.
לימודי הנדסה פרמצבטית בעזריאלי יכשירו אתכם לעסוק עם סיום הלימודים בפיתוח חומרי גלם לתרופות, נשאי תרופות מתוחכמים ותהליכי ייצור לתרופות, הכשרה המתאימה לשוק המתפתח של חברות הפרמצבטיקה בארץ. 
אפשרות אחרת היא להמשיך במסלול אקדמי מחקרי לתואר שני ושלישי באוניברסיטאות המחקר.

מעבדות המחלקה להנדסה פרמצבטית

שני סטודנטים עורכים ניסוי
סטודנטית במעבדת פרמצבטית
מעבדת פרמצבטית

מעבדות הוראה

מִתחם מעבדות ההוראה של המחלקה להנדסה פרמצבטית הוא כמו מפעל קטן לייצור חומרים שכולל מעבדות מתקדמות לביולוגיה, לכימיה, להנדסת תהליכים, לטכנולוגיות פרמצבטיות ולכימיה אנליטית.

המעבדה הביולוגית

במעבדה הביולוגית ניתן להנדס תאי חיידק לטובת ייצור של תוצר ספציפי – חלבון או אנזים – בעל יכולת טיפולית, באמצעות כלים של הנדסה גנטית.
בשלב השני ניתן לגדל את תאי החיידק המהונדסים בשיטות המסורתיות של מיקרוביולוגיה, כדי לאפיין את תהליך הגידול. 
בשלב הבא, ניתן יהיה לגדל את התאים בכלים הנדסיים מבוקרים – ביוראקטורים. 
לבסוף, במעבדה הביוכימית ניתן יהיה לבודד את התוצר מתכולת התאים, לנקות ולוודא את פעילותו.

המעבדה הכימית

באמצעות ריאקציות כימיות נוכל גם לייצר תרופות במולקולות קטנות. נתחיל עם סינתזה בכלים מסורתיים במעבדה הכימית. על סמך התוצאות נאפיין את הקינטיקה – קצב התגובה – האם היא דורשת חימום או קירור, מהי הניצולת שלה ועוד. 

המעבדה להנדסת תהליכים

אם התוצאות מבטיחות, בשלב הבא, התגובה תתבצע בכלים הנדסיים מבוקרים עבור תגובות כימיות – ריאקטורים, במעבדה להנדסת תהליכים. במעבדה הזאת ניתן לעקוב מקרוב אחר הפרמטרים ההנדסיים שמשפיעים באופן משמעותי על תהליך הייצור. החל ממהירות הסיבוב, דרך טמפרטורת הנוזל, קצב הזרמת נוזל החימום או הקירור ועד לגאומטריית הבוחשים.
כאן נייצר את החומר הפעיל לתרופה, נייבש, נטחן ונסנן עד לקבל החומר הפעיל כאבקה. 

המעבדה להנדסת תהליכים היא מעבדה ייחודית במחלקה להנדסה פרמצבטית, ותאפשר לכם לחוות את החוויה של מפעל פיילוט קטן שהוא מעבר לייצור במנות קטנות.
המכשירים מופעלים באמצעות תוכנות מחשב, וכדי לתכנן מראש את הניסויים, להעריך ולחזות את התוצאות בנפח ייצור גדול בתעשייה, תיעזרו בתוכנות סימולציה מתקדמות כמו VisiMix וDynochem. 

המעבדה לטכנולוגיות פרמצבטיות

בסוף התהליך, החומר הפעיל שקיבלנו, בין אם הוא תוצר התהליך הביולוגי או הכימי, יהפוך במעבדה לטכנולוגיות פרמצבטיות למגוון תוצרים – קפסולות, טבליות, משחות, קרמים, ג'לים ועוד.
המעבדה לטכנולוגיות פרמצבטיות היא מעבדה ייחודית מאוד למחלקה להנדסה פרמצבטית. היא כוללת ציוד חדשני וייחודי שחלקו נתרם כתוצאה משיתופי הפעולה ההדוקים של המחלקה עם התעשייה.
כאן תלמדו את הפן המעשי של שימוש בטכנולוגיות שונות, בדגש על הכנה וציפוי של טבליות, מילוי קפסולות והכנות חצי מוצקות. תכירו מגוון טכנולוגיות לפיתוח, ייצור ואפיון של תוצרים רוקחיים, תוך התייחסות להשפעת הפרמטרים השונים ותהליכי הביניים על תכונות התוצר הסופי. כל אלה יעזרו לכם להשתלב היטב בתעשיית הפארמה. 

 המעבדה לכימיה אנליטית

המעבדה לכימיה אנליטית עשירה בציוד אנליטי ייחודי המייצג היטב את צרכי התעשייה הפרמצבטית. היא משמשת את המהנדסים הפרמצבטיים בכל שלבי הפיתוח והייצור. בכל שלב יש צורך לדעת את כל הרכיבים בדגימה – תוצרים רצויים, תוצרי לוואי, תוצרי פירוק ומגיבים עודפים – ולכמת אותם. 

בין הקורסים הנלמדים במעבדות ההוראה

  • ביוכימיה
  • הנדסת תהליכים
  • הנדסה ביו-תהליכית
  • כימיה אנליטית פרמצבטית
  • פיסיולוגיה
  • יסודות בפרמקולוגיה
  • צורות מתן של תרופות
  • טכנולוגיה פרמצבטית תעשייתית (הרצאה ומעבדה)

בוגרי המחלקה

מאיה אשכנזי אוטמזגין
מאיה אשכנזי אוטמזגין
מנכ"לית ומייסדת חברת IMMUNOLAC MFT
הנדסה פרמצבטית
Sorry, but you do not have permission to view this content.

מה למדתי: הנדסה פרמצבטית

היום אני: מנכ"לית ומייסדת חברת IMMUNOLAC MFT 

על המכללה: מסמסטר לסמסטר הרגשתי כי יותר ויותר דלתות מתחומים שונים בעולם הפארמה והיזמות הולכות ונפתחות בפניי, והממשק של עבודות המעבדה המגוונות הביא אותי ליצירתיות והיכרות מוקדמת עם הציוד בתעשייה בפועל.

עוד משהו: את החברה הקמתי במסגרת המחזור השלישי של האקסלרטור ההנדסי AtoBe של המכללה.

שאלה? עזרה?