ראש המחלקה להנדסת חשמל ואלקטרוניקה
מהי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה?
הנדסת אלקטרוניקה הינה תחום מאתגר המאופיין, מאז ומתמיד, בספקטרום נושאים המשלבים בין עקרונות מדעיים והנדסיים לאפשרויות הבלתי מוגבלות של יצירתיות וחדשנות. האלקטרוניקה מהווה את המנוע העיקרי לפיתוח הטכנולוגי, ובכל יום נוצרות ומתפתחות המצאות חדשות. ההתקדמות בתחומי מחשבים, התקשורת והרפואה, מבוססת בחלקה הגדול על התפתחות הנדסת אלקטרוניקה. תחום הנדסת אלקטרוניקה ומחשבים כולל בתוכו אספקטים רבים. זאת, בגלל שתפקידו של מהנדס אלקטרוניקה, כולל מגוון רחב מאוד של נושאים, לרבות מחשבים, תקשורת, עיבוד אותות ותמונות, התקנים אלקטרוניים ומעגלים משולבים, אלקטרו-אופטיקה, ביו-אלקטרוניקה, אנטנות וקרינה והמרת אנרגיה.
כיצד משתלב תחום הנדסת חשמל בתחום הנדסת אלקטרוניקה?
בדומה לאלקטרוניקה, גם תחום החשמל מתפתח באופן מתמיד, ולכן, גם לימודי הנדסת החשמל נמצאים בשינוי ובהתעדכנות בהתאם לצרכי המציאות המשתנה. תוכנית לימודים לתואר ראשון בתחום הנדסת חשמל ואלקטרוניקה במוסד לימודים אקדמי איכותי תכלול מגוון של נושאים מכיוונים שונים של הנושא – מעיבוד אותות, דרך מעגלים אלקטרונים מתקדמים ועד בקרה ורובוטיקה. כל זה, מתוך הקפדה על עדכניות חומרי הלימוד בטכנולוגיות החדשניות. אורכם של לימודי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה, הוא ארבע שנים אקדמיות, שהשנתיים הראשונות מתוכן מוקדשות ללימודי הבסיס בתחום הפיזיקה, המתמטיקה ויסודות הנדסת החשמל, ואילו השנתיים שבאות לאחריהן כוללות נושאים מתקדמים, התמחות בתחום בו ירצה הסטודנט לעסוק בעתיד ופרויקט גמר. בין תחומי ההתמחות ניתן למצוא גוונים רבים של העיסוק בחשמל מהספקים ועד להתמחות בבקרה. בסיום לימודיו, זכאי הסטודנט לתואר B.Sc במדעים בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה – מהנדס חשמל ואלקטרוניקה.
מה עושה מהנדס חשמל ואלקטרוניקה והיכן הוא יכול להשתלב?
מהנדס חשמל ואלקטרוניקה משתלב בתעשיות המתקדמות ובהיי-טק בתפקידי תכנון ובקרה, מחקר ופיתוח מתקדמים. מחלקות מחקר ופיתוח בחברות עתירות ידע וטכנולוגיה מחפשות מהנדסי חשמל ואלקטרוניקה בעלי רקע מדעי נרחב, המשלב ידע בחומרה, בתוכנה ובתקשורת. על כן, תוכנית הלימודים תואמת את ההתפתחות הטכנולוגית המואצת. בפני המחזיקים בתואר מהנדס חשמל ואלקטרוניקה פתוחות אפשרויות שילוב תעסוקתיות רבות. הם יכולים להשתלב בתעשיות שונות ומגוונות ובתחומי עיסוק שונים, הנגזרים מהתמחותם. למשל, במועצות המקומיות, בחברות בניה פרטיות, בתעשייה הביטחונית, בתעשיית הסלולר, בחברות תקשורת, בתחום ההיי-טק וכד'. מאחר ותחום הנדסי זה מהווה בסיס להתפתחויות טכנולוגיות רבות, אין ספק, כי הדרישה למהנדסי חשמל ואלקטרוניקה טובים, שכיום הינה גבוהה, עוד תלך ותגבר עם השנים.
כל מהנדס חשמל ואלקטרוניקה אשר סיים את לימודיו לתואר "בוגר במדעים בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה" מעזריאלי מכללה אקדמית ללימודי הנדסה זכאי להירשם בפנקס המהנדסים והאדריכלים.
תכנית הלימודים בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה בעזריאלי מכללה ללימודי הנדסה מתוכננת לארבע שנים.
בשנתיים הראשונות מתרכזים הלימודים במקצועות היסוד. בשלב זה רוכש הסטודנט מיומנויות במתמטיקה, פיסיקה, אנגלית, עקרונות בסיסיים בתורת החשמל והאלקטרוניקה, תכנות ושימוש במחשב.
בשנתיים הבאות לומד הסטודנט את המקצועות הספציפיים בתחום הנדסת חשמל , הנדסת אלקטרוניקה. הלימודים מלווים בעבודה מעבדתית ועבודה בעזרת המחשב. עבור מהנדס חשמל ואלקטרוניקה המחשב הוא כלי מרכזי בכל השלבים של הלימודים, וגם בעבודתו היום-יומית בתעשייה, לכן לימודי מחשב מתקדמים מהווים חלק נכבד מתכנית הלימודים במחלקת הנדסת חשמל ואלקטרוניקה לאורך כל שנות הלימוד.
בשנה הרביעית והאחרונה מתקיים "פרויקט המהנדס", המהווה את גולת הכותרת של הלימודים ונותן הזדמנות חד-פעמית לסטודנט לממש את היכולות ההנדסיות שלו לפני כניסתו למעגל העבודה. בנוסף, "פרויקט המהנדס" מאפשר לסטודנט להתנסות בכתיבה הנדסית, תוך שימת דגש על בהירות ודיוק בדיווח. רוב "פרויקטי המהנדס" מתקיים בתעשייה בליווי מנחה מהתעשייה ומנחה מהאקדמיה.
בין הקורסים הנלמדים:
* מבוא ל- VLSI – איך נראים הצ'יפים מבפנים? איך מתכננים צ'יפ?
* עיבוד ספרתי של אותות – נפלאות עולם ה- DSP
* תקשורת אופטית – יתרונות התקשורת בסיבים האופטיים להעברת מידע מהיר ואמין
* ראיה ממוחשבת – זיהוי ועיבוד תמונה במערכות זמן אמת.
לתכנית הלימודים – לחץ כאן
לתחומים נוספים בלימודי תואר בהנדסה
הנדסת חשמל, הנדסת אלקטרוניקה הנם תחומים דינמיים, המתחדשים כל עת ונמצאים בחזית הטכנולוגיה.
המהנדסים במשק נהנים מתנאי שכר גבוהים. אם כי קיים הבדל בשכר הממוצע בין סוגי ההתמחות ההנדסית, בין מספר שנות הניסיון שצבר המהנדס. ובנוסף קיים הבדל בין השכר הממוצע של מהנדס אלקטרוניקה המועסק בשוק הציבורי לבין אלו המועסקים בחברות פרטיות.
בוגר לימודי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה משתלב בתעשיות המתקדמות, תעשיות ביטחוניות, בתי חולים ובהיי- טק בתפקידי תכנון ובקרה, מחקר ופיתוח.
מחלקות מחקר ופיתוח בחברות עתירות ידע וטכנולוגיה מחפשות מהנדסי חשמל ואלקטרוניקה בעלי רקע מדעי נרחב, המשלב ידע בחומרה, בתוכנה ובתקשורת.
במסגרת הלימודים בעזריאלי מכללה ללימודי הנדסה נלמדים תחומיים הנדסיים- מדעיים, המקיפים כמעט את כל תחומי התעשייה עתירת הידע לרבות תחבורה, ביטחון, רפואה, בניין ורובוטיקה. כיוון שתחום המערכות האלקטרוניות נמצא בתאוצה והתפתחות תמידית, הדרישה למקצוע מהנדס אלקטרוניקה וחשמל גבוהה.
נתוני שכר
שכרו של מהנדס אלקטרוניקה בשנים הראשונות להשתלבות בתעשייה, עומד על טווח של בין 6,000 ₪ ועד 18,000 ₪ לחודש.
לאחר מספר שנות ותק וצבירת ניסיון בתחום, שכר המהנדס עולה משמעותית ויכול להגיע אף לטווח של בין 19,000 עד 21,000 ₪ בממוצע לחודש בתפקידים בכירים.
כל תלמיד.ה במחלקה להנדסת חשמל ואלקטרוניקה בוחר.ת בשנה הרביעית 2 מתוך 4 מסלולי התמחות שמכינים אותו.ה לתעשייה ולעולם ההייטק .
- התמחות בתקשורת ומעגלי RFהכוללת קורסים בתקשורת ספרתית, תקשורת בסיבים אופטיים, תקשורת בתדרי רדיו ומעבדה מתקדמת.
- התמחות ב DSP ועיבוד תמונה הכוללת קורסים בעיבוד ספרתי של תמונות, עיבוד אופטי של תמונות, ראיה ממוחשבת ועיבוד אותות אקראיים.
- התמחות באלקטרואופטיקה ואופטיקה ביו-רפואית הכוללת קורסים באופטיקה מודרנית, לייזרים, אופטיקה ביו רפואית, סיבים אופטיים ומעבדה מתקדמת.
- התמחות במערכות משובצות מחשב הכוללת קורסים במיקרו מחשבים, תקשורת מחשבים, יישומי רספברי-פאי, לינוקס ושפת פייתון.
התמחויות אלו נותנות לבוגר.ת המחלקה את הכלים להתקבל למיטב חברות ההייטק ולהתקדם בתעשיית האלקטרוניקה.
ההתמחויות אינן נרשמות על גבי התואר
עבור בעלי תעודת בגרות ישראלית
* ממוצע בגרות משוקלל 90 ומעלה
* בחינת בגרות במתמטיקה-5 יח"ל – ציון 70, 4 יח"ל – ציון 80
* בחינת בגרות באנגלית –5 יח"ל – ציון 65, 4 יח"ל – ציון 70
* ציון פסיכומטרי/תיל בדגש כמותי- 550
* ציון כמותי בפסיכומטרי/תיל-100
* רמה 3 באנגלית
עבור בוגרי מכינות קדם אקדמיות (יש לעמוד בכל התנאים):
* מתמטיקה- 70
* אנגלית- 70
* פיזיקה- 70
* תכנות(למועמדים של תעונ ותוכנה) -70
* כתיבה מדעית- 70
* ציון פסיכומטרי/תיל בדגש כמותי- 550
* ציון כמותי בפסיכומטרי/תיל-100
* רמה 3 באנגלית
* רמת עברית מבחן יעל- 100 לפחות
עמרי אזולאי
מנכ"ל ומייסד דיל מרקטפלייס
למדתי בעזריאלי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה בין השנים 2014-2018 וב-2021 סיימתי בה גם את התואר השני ביזמות טכנולוגית.
את שיר, אשתי הכרתי על ספסל הלימודים ועם החבר'ה שהכרתי בשני התארים אני בקשר טוב עד היום.
עם הכלים, המיומנויות והידע שקיבלתי השתלבתי במספר משרות מהנדס, והפכתי את פרויקט הגמר לסטארט-אפ חברתי בשם דיל מרקטפלייס – מרכז דיגיטלי לעסקאות ואימפקט, המבצע ניהול רכש מתקדם ותיאום בין לקוחות לאנשי מקצוע.
התואר ביזמות מסייע להפוך רעיון טוב לעסק מניב, ולהתקדם לתפקידים בכירים פנים ארגוניים.
אסף גינצבורג
היחס האישי והממוקד לכל סטודנט במכללה, בתחילת דרכה ובהמשך עם הגידול במספר הסטודנטים, וכן מערך המלגות הענף בו מגויסות תרומות רבות המאפשרות קבלת מלגה לכל סטודנט, סייע לי רבות בשנות לימודי.
עצם הפיכת המכללה למוסד אקדמי מוכר אשר מעניק תארים אקדמיים מוכרים בתקופה כל כך קצרה מעיד על הרצון העז של הסגל המקצועי והמנהלתי של מכללת עזריאלי ללימודי הנדסה להצליח ולהתקדם ולהוות מוסד מוביל בתחום ההנדסה בארץ.
את פרויקט הגמר שלי ביצעתי בחברת אינטרליג'נט המתעסקת בצב"ד. מטרת הפרויקט הייתה לפתח רעיון אשר יאפשר מדידת ליניאריות של מגבר באמצעות הזרקת טון בודד ולא כפי שנהוג באמצעות הזרקת שני אותות לתוך מסכם הספק. ישום הרעיון והמשך עתידי יאפשר למהנדס אלקטרוניקה הבודק ליניאריות של מגבר, צורת עבודה נוחה ויעילה יותר.
כיום הנני עובד בחברת NDS אשר בהר חוצבים שבירושלים. החברה מפתחת כרטיסים חכמים אשר מאפשרים קיום כדאי לטלוויזיה בתשלום, פלטפורמות של טלוויזיה אינטראקטיבית, שידורי טלוויזיה בפרוטוקול אינטרנטי. תפקידי בחברה הינו כמנהל קבוצה של מהנדסי מערכת אשר תפקידם לתמוך ולסייע בכל מערך המחקר והפיתוח של החברה. במסגרת התפקיד עלינו להקים ולתחזק מערכות חומרה ותוכנה אשר זהות למערכות שקיימות אצל שדרני הטלוויזיה בארץ ובהרבה מדינות נוספות בעולם.
יניב כהן
במסגרת לימודי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה במכללה, אני ושותפי מרק וויסבלאי, ביצענו את פרויקט המהנדס בחברת "סלקום". במסגרת הפרויקט פיתחנו "מערכת בקרת ממסרים סלולארית". המערכת תוכננה כמערכת התרעה ובקרה על הממסרים הפזורים ברשת הסלולארית. המערכת זיהתה תקלות ושלחה הודעת SMS למרכז הבקרה על מהות התקלה ומיקומה. הפרויקט זכה לסיקור במוסף אקדמיה של עיתון "הארץ".
הלימודים במכללה הקנו לי כלים אקדמיים להשתלבות בלימודי המשך לתארים מתקדמים בהנדסה ולמחקר ופיתוח מתקדם בתעשייה.
כבר בשנה ד' התחלתי את לימודיי לתואר שני, .M.Sc בהנדסת אלקטרוניקה עם התמחות בתקשורת. בפרויקט הגמר שלי חקרתי את "תופעת חימום פלזמה ביונוספרה והשפעותיה על ערוץ תקשורת קרקע לווין". הפרויקט זכה להכרה בינלאומית. במקביל ללימודי התואר השני עבדתי כמהנדס תמיכה של חברת "טוקיו אלקטרון" ב"אינטל", ולאחר מכן כמהנדס מערכת בחברת NDS.
כיום אני שותף וממייסדי חברת אימג'ן תלת מימד, חברה ייחודית המתמחה בהדפסות תלת מימד בכל גודל וכמות ללא צורך במשקפי תלת מימד, בעלת פיתוח ייחודי המאפשר הדפסות תלת מימד בעמדה ניידת בזמן אמיתי.
בנוסף, אני ממייסדי ומנהל הפיתוח של חברת PIMS, חברה המפתחת ציוד רפואי דיאגנוסטי לגילוי וזיהוי של סרטן במערכת העיכול. התפקיד כולל פיתוח מוצר ייחודי לזיהוי בזמן אמיתי של רקמה החשודה כסרטנית, משלב הרעיון, פטנטים, ניסויים קליניים ופיתוח עסקי מול קרנות וחברות ביו-טכנולוגיה בין-לאומיות.
ירון אגמי
"היום אני מהנדס מתכנן רשת וחל"ב (חיבור לבתים) בחברת החשמל.
במסגרת התפקיד אני נדרש לתכנן את רשת החשמל ושינוע האנרגיה לשכונות ועד רמת הבית והדירה, עומסים על שנאים, שיטות העברת כבלים שונות החל מרשת אווירית ועד רשת תת קרקעית, הכנת תיקי ביצוע, תקציבים, סכמות ותיעוד.
כל תיק וכל הזמנה הם פרוייקט בפני עצמו.
הלימודים במכללה נתנו לי את הבסיס עליו בניתי את המשך ההשכלה שלי כמו גם חומר והבנה טובה יותר של כל נושא החשמל והאלקטרוניקה. כיום אני מתפקד ובקיא בנושאים מהמיקרו עד המאקרו.
במכללה פגשתי את מי שמאוחר יותר תתחתן איתי והיום אנחנו הורים לילדה מקסימה ונהדרת".
מה נדרש כדי להצליח בלימודי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה?
מהנדס אלקטרוניקה צריך יכולת חשיבה מתמטית ופיזיקלית. יצירתיות ומוכנות להשקעה.
מה ההבדל בין הנדסת חשמל ואלקטרוניקה והנדסת חשמל בלבד?
"הנדסת חשמל ואלקטרוניקה" הוא השם הגנרי שמעניקה המל"ג למחלקות שמלמדות מלבד מעגלים אלקטרוניים וכל הקשור בכך גם היבטים הקשורים לחשמל כגון קרינה אלקטרומגנטית, מערכות הספק וכו'.
האם בלימודי התואר בעזריאלי ניתן להתמחות בזרם חזק?
נכון להיום אין התמחות זרם חזק במחלקה, אם זאת חשוב לציין שגם מי שסיים לימודיו במוסד בו קיים מסלול מערכות הספק מחויב בניסיון של שנה לפחות ומעבר קורסים חוץ-אקדמיים כדי לקבל רישוי מתאים.
Smart Car – אפליקציה למניעת שיכחת ילדים ברכב
הסטודנטים סמיר סלאח ומרואן קפישי ממחלקת הנדסת חשמל ואלקטרוניקה בלימודי תואר בהנדסה, פיתחו במהלך השנה האחרונה, במסגרת פרויקט המהנדס, בהנחייתו של מנחם צייגפינגר, מערכת למניעת שיכחת ילדים ברכבים.
האפליקציה נמצאת כעת בשלבי הפיתוח הסופיים עם אב טיפוס קיים ופעיל ותהיה זמינה ב-Google Play בשבועות הקרובים.
האפליקציה עובדת בצמוד למערכת אלקטרונית ולכן התשלום יהיה אך ורק על החומרה עצמה, שלטובת שיווקה וקידומה, השניים כעת מחפשים משקיעים פוטנציאליים.
- בואו לקרוא את הכתבות על המערכת באתר Telecom news
- האזינו לראיון עם אינג' מנחם צייגפינגר, המנחה אשר ליווה את הסטודנטים בפרויקט המהנדס, בתכנית האקטואליה של רדיו ירושלים "בדרך הבייתה" עם שלום אורן – לחצו להאזנה