ד"ר יעל לצטר
ראש ההתמחות במשאבי טבע וסביבה
מהי התמחות במשאבי טבע וסביבה ?
התמחות במשאבי טבע וסביבה הנו מסלול לימודים ייחודי למכללת עזריאלי, המשלב נושאים מרכזיים בתחום הסביבה (אנרגיה, מים, אוויר וקרקע) עם תואר בהנדסת חומרים. במהלך ההתמחות רוכשים הסטודנטים ידע בתכנון, ניהול ופיתוח משאבי טבע:
- ניצול אנרגיות ירוקות כמו רוח וביו-דלקים
- תכנון מערכות לטיפול והולכת מים, השבת שפכים לחקלאות
- ניטור ומניעת זיהומי אוויר
- שיקום קרקעות מזוהמות במתכות כבדות ומזהמים אורגנים
במקביל, לומדים הסטודנטים קורסים חשובים בהנדסת חומרים, הקשורים לפיתוח, בחירה ואפיון של חומרים שונים, ומישמים את הידע הנרכש להבנת טכנולוגיות חדשות בתחום הסביבה.
ישראל ידועה בעולם כפורצת דרך בתחומי הסביבה, עם חברות רבות העוסקות באופן ישיר בפיתוח תשתיות סביבתיות, הנדסה ותכנון של טכנולוגיות לניצול משאבי טבע, חברות יעוץ וסטרט-אפ. השילוב הייחודי בין סביבה להנדסת חומרים מקנה לבוגרי ההתמחות ידע חשוב ויתרון גדול על בוגרי מסלולים אחרים בתחומי סביבה, ומאפשר להם מציאת מקומות עבודה מגוונים ואטרקטיבים.
לימודים לתואר ראשון בהנדסת חומרים: התמחות במשאבי טבע וסביבה
הלימודים בהתמחות במשאבי טבע וסביבה בעזריאלי משלבים בין ידע בתכנון ופיתוח משאבי טבע וקורסים בהנדסת חומרים. הקורסים בהנדסת חומרים עוסקים בהבנת תכונותיהם והתנהגותם של חומרים מתכתיים, קראמיים, פולימריים וחומרים מרוכבים, המשמשים לייצור מוצרים ומערכות בכל תחומי הטכנולוגיה העכשווית. החלק בלימודים העוסק במשאבי טבע כולל קורסים מתחום הטיפול במים ושפכים ותכנון מערכות הולכת מים, קורסים בתחום זיהומי אוויר וקרקע, לימודים בתחום דלקי מאובנים ואנרגיה בת קיימא ותכנון פרויקטים סביבתיים. הלימודים מלווים בהכשרה מעשית במעבדות המכללה מהמתקדמות בארץ, המאפשרת לסטודנטים לסיים את הלימודים עם ניסיון מעשי חשוב ורלבנטי. השילוב בין תחום הסביבה והנדסת חומרים מאפשר לסטודנטים ראיה אינטגרטיבית יותר ומקנה להם כלים מיטביים לפתרון בעיות הנדסיות מורכבות.
להלן דוגמאות לקורסים מרכזיים:
במשאבי טבע וסביבה
- טיפול במים ושפכים
- טיפול במים ושפכים – מעבדה
- אנרגיה וסביבה
- זיהום אוויר
- זיהום ושיקום קרקע ומי תהום
- התפלת מי ים ומים מליחים
- שימוש במערכות מידע גיאוגרפיות לתכנון סביבתי
בתחום הנדסת חומרים
- מדע והנדסה של חומרים
- חומרים קרמיים
- חומרים ואפיונם
- חומרים מרוכבים
- ננוטכנולוגיה
לימודי התואר הראשון אורכים ארבע שנים, אשר בסיומן, זכאים הסטודנטים בוגרי המחלקה להנדסת חומרים לתואר B.Sc בהנדסת חומרים – מהנדס חומרים.
מה עושה מהנדס חומרים בוגר התמחות במשאבי טבע וסביבה?
המסלול היחודי מאפשר לבוגרים להשתלב בעבודות בתחום הנדסת הסביבה והנדסת חומרים
- עבודה בתחום משאבי טבע וסביבה
כמומחים בתחום הסביבה יתחרו הבוגרים בהצלחה על משרות בתחום משאבי הטבע והסביבה; בחברות יעוץ סביבתי, ניהול ותכנון פרויקטים, מחלקות מחקר ופיתוח וגופים מוניציפליים וממשלתיים. דוגמאות בולטות בתחום הם חברות מים גדולות כמו מקורות, הגיחון, תה"ל, וואוליה, שטראוס מים, נטפים; גופי ממשל כמו רשות המים, המשרד להגנת הסביבה, מועצות מקומיות ותאגידי מים; חברות תכנון וניהול פרויקטים כמו LDD, אקווייז, IDE, יוזמות, חץ אקולוגיה, וכן חברות טכנולוגיה וסטרט-אפ רבות כגון אטלנטיום, אקוואנוס, נובה לומוס, ,green-iq אקו־גז, ליבינגרין ועוד ועוד.
- עבודה בהנדסת חומרים
התחומים בהם יכול לעסוק מהנדס חומרים הם רבים ומגוונים והם יכולים להשתרע מבחירת חומרי הגלם לייצור מוצרים על-פי מטרותיהם של המוצרים, דרך מחקר, פיתוח ויישום של תהליכי ייצור ועד למחקרם ופיתוחם של חומרים ברמה האטומית והמולקולארית, למעשה, ניתן לומר, כי אין תחום ייצור, מחקר או פיתוח בתעשיות השונות, בו מהנדס חומרים איננו יכול להשתלב. דוגמה לחברות ומפעלים בהם משולבים מהנדסי חומרים: אינטל, אי. וי. אקס., אפלייד מטריאלס, אלת"א, אלביט, אופיר אופטרוניקה, מנועי בית שמש, מז"פ משטרת ישראל, טבע, רפא, תעשייה צבאית, תעשייה אווירית ועוד. כאשר מדובר בתפקיד הניהולי, מהנדס חומרים יכול להשתלב בעמדות ניהול שונות בתחומי התעשייה, המחקר והפיתוח הרבים. שכרו של מהנדס חומרים ממוקם ברמות השכר הגבוהות, והוא תלוי כמובן בתפקיד אותו הוא ממלא ובגוף בו הוא מועסק.
אולי יעניין אותך גם:
כתבות:
איזה תואר מקבלים בדיוק?
התואר המתקבל הוא "מהנדס חומרים .B.Sc". שם ההתמחות – משאבי טבע וסביבה מופיע על התעודה וברשימת הקורסים. כך שניתן להדגיש את התואר או ההתמחות על הצורך ומקום העבודה אליו מבקשים להתקבל
מה ההבדל בין המסלול במכללה למסלולים דומים בטכניון ובמכללת כינרת?
המכללה הנו המוסד האקדמי היחידי בירושלים בו נלמדים קורסים מתחום הנדסת הסביבה. קורסים דומים נלמדים אומנם במוסדות אקדמים בחיפה (הטכניון) ובמכללת כנרת, אולם רק במכללה קורסים אלו משולבים עם ידע בהנדסת חומרים, המאפשר העמקה והבנה רבה יותר של החומר הנלמד.
האם בוגרי המסלול יכולים להתחרות עם בוגרים אחרים על משרות בתעשיה?
בוודאי!
בוגרי המסלול הנם בעלי ידע נרחב גם בתחום החומרים וגם בתחום הסביבה. הם מתחרים בהצלחה רבה מול בוגרים ממוסדות אחרים על עבודות בשני התחומים. כל בוגרי המסלול מועסקים בתעשייה או באקדמיה.
האם ניתן להמשיך לתואר שני?
כן!
מספר לא מבוטל מבוגרי המסלול המשיכו לתואר שני באוניברסיטה העברית (ארנון לביא) ובאוניברסיטת תל אביב (שאנן סק). לעתים נדרשת השלמת קורסים מינימלית, כתלות בדרישות המוסד.
הסטודנטים שלנו היו מעורבים במהלך הלימודים במחקרים פורצי דרך שהניבו מאמרים מדעיים בכתבי עת חשובים, ואף זכו בקרנות מחקר מקומיות ובינלאומיות. להלן מספר דוגמאות:
שאנן סק
תואר שני בהנדסת הסביבה באוניברסיטת תל אביב
סיימתי ב- 2019
הלימודים בהתמחות נטעו בי את הרצון להעמיק ולחקור תהליכים טבעיים והנדסיים בתחום המים והסביבה.
ההמשך הטבעי מבחינתי היה להרשם ללימודי המשך, וכיום אני לומד לתואר שני בהנדסת הסביבה באוניברסיטת תל אביב, וחוקר במעבדה לננוטכנולוגיה סביבתית של דר' אינס צוקר. המחקר שלי משלב למעשה בין הנדסת חומרים לסביבה, ועוסק בבחינת ההשפעות הסביבתיות והבריאותיות של ננו-חומרים.
נעמי אורבאום
קורנית דיגיטל בראש העין
סיימתי ב- 2019
עם סיום התואר, בזכות הידע שרכשתי בתחומי הסביבה והנדסת חומרים, חיפשתי עבודה בשני התחומים. לאחר מספר ראיונות בחרתי בתפקיד מהנדסת פיתוח אפליקציה בחברת ההייטק קורנית דיגיטל בראש העין. התפקיד כולל מחקר ופיתוח של מדפסות דיגיטליות על בדים, המאפשרות התאמה של אופנה אישית מהלקוח הפרטי ועד המותגים הגדולים. אני מלווה את המוצר משלב הפיתוח, דרך הצגתו מול הלקוח ועד לשלב הטמעתו בשטח וטיפול בבבעיות. התואר והידע שרכשתי במכללה אפשרו לי להגיש מועמדות למגוון רחב של תפקידים, ולבחור את זה שהתאים לי ביותר.
ניר רוזנשטיין
אלדד שרוני הנדסה סביבתית
סיימתי ב- 2019
בחברה מועסקים מגוון מהנדסים המייעצים לחברות ומפעלים בנושאי סביבה:
טיפול בשפכים, חומרים מסוכנים,פליטות לאווי ורגולציה. במסגרת תפקידי אני מעורב במציאת פתרונות רגולטורים לפרוייקטים מתחום הבנייה, הסדרת מפעלים ועוד.