מתלבטים אם כדאי ללמוד מדעי מחשב או הנדסת תוכנה? הנה מה שכדאי לדעת

לימודי מחשבים יסללו לך את הקריירה שמתאימה לך, ויפתחו לך דלת ליציבות ולהצלחה. אבל באיזה תחום בדיוק לבחור? אספנו מעט מידע כדי לעזור לך להחליט

מדעי המחשב והנדסת תוכנה הם שני תחומי לימודים (ובהמשך, כמובן, גם קריירה) קרובים, אך יש ביניהם הבדלים מהותיים. שני המסלולים מתמקדים בסופו של דבר בתחום המחשבים, ואפשר בהמשך להשתלב בהם במשרות מעולם ההייטק, אבל בעוד שאחד מהם נשען על הרבה מאוד תיאוריה ורעיון – השני משלב הרבה יותר פרקטיקה ויישומיות. הצלחת לנחש מי הוא מי?

מהנדס או לא מהנדס – זו השאלה

ההבדל בין הנדסת תוכנה ומדעי המחשב הוא קודם כל בהתאמה שלהם לאופי של אנשים. בעוד שתחום הנדסת תוכנה יתאים יותר לאדם שמחובר לעולם של אלקטרוניקה וחשמל, ויש לו יכולות טכניות, תחום מדעי המחשב עשוי להתאים יותר דווקא למי שמתחבר ללוגיקה ולמתמטיקה שמונחים בבסיס של תחום התוכנה.

בסופו של דבר, אחד ההבדלים המהותיים והגדולים באמת בין שני תחומי הלימודים הוא התואר שמקבלים הבוגרים. לא כמו בוגרי תואר ראשון במדעי המחשב, בוגרי הנדסת תוכנה זוכים לתואר "מהנדס", על כל מה שנגזר ממנו. גם אם נשים את היוקרה בצד לרגע, ונתמקד במהות – למהנדסים יש יתרון ברור בכניסה לשוק העבודה וגם במגוון תחומי המשנה, בזכות הידע הטכני והפונקציונלי.

היום שאחרי – אקדמיה או תעשייה

לפני שמחליטים על תחום לימודים, כדאי לחשוב קצת קדימה יותר, על התקופה שאחרי סיום הלימודים. בחירת תחום לימודים קשורה באופן ישיר לבחירת תחום קריירה. שני תחומי הלימודים מכשירים את הסטודנטים להשתלב במגוון מקומות עבודה, אבל בגלל האופי התיאורטי שלהם, לימודי מדעי המחשב מאפשרים לבוגרים להיכנס לאקדמיה ולעולמות המחקר ומנתבת אותם לכיוונים תיאורטיים יותר. מהנדסי תוכנה, בזכות הזיקה היישומית של התחום, משתלבים בעיקר בתעשייה – חברות הייטק וסטרטאפים, וגם במשרות ציבוריות.

אם שעות של חישובים ובניית אלגוריתמים קוסמים לך, ונראה לך שזה הדבר הנכון לך לקריירה של עשרות שנים – לימודי מדעי המחשב הם התחום שלך. לעומת זאת, אם מה שמושך אותך הוא היישומיות של הידע, אתגרים טכנולוגיים וניהוליים והשקה לתחומים קרובים אחרים, כמו אלקטרוניקה, למשל – הנדסת תוכנה תהיה בחירה טובה יותר עבורך.

משך הלימודים

ההבדל בין תואר בהנדסת תוכנה לבין תואר ראשון במדעי המחשב מתבטא גם במשך הלימודים. בעוד שתואר ראשון במדעי המחשב מצריך רק 3 שנות לימודים, ה"אקסטרה" שמקבל המהנדס ל"ארגז הכלים" שלו מצריך ממנו שנת לימודים נוספת. את השנה הרביעית מקדישים, בדרך כלל, לתכנון והפקה של פרויקט סיום – כדי להמחיש את הידע והכלים היישומיים שנרכשו במהלך הלימודים, ולהוציא אותו לפועל. את הפרויקט מפיקים בצוות, ולעיתים קרובות נוצרים עבורו שיתופי פעולה עם חברות בתעשייה, שמספקות גג להוצאה לפועל של הפרויקט, וגם מצמידות לכל צוות עבודה "מנטור" – מהנדס מנוסה שמנחה את הצוות, ומסייע לו להביא את הרעיון לכדי ביצוע.

לסיכום, ללימודים בכל אחד משני התחומים יש מאפיינים ייחודיים ונקודות השקה, אבל אם חשוב לך לצאת לדרך בסיום הלימודים עם ניסיון מעשי, ולפתוח לעצמך דלתות למשרות פיתוח ויזמות – לימודים בהנדסת תוכנה כנראה יתאימו לך יותר. לכל אחד היתרונות והחסרונות שלו, והדבר החשוב ביותר שיש לזכור, הוא ההתאמה של אופי האדם לכל אחד משני התחומים – התיאורטי לעומת המעשי, האקדמי לעומת הטכני. נכון, הבחירה בין השניים צריכה להיות מושכלת, במידה מסוימת. אבל ללב יש בהחלט אמירה משלו, וצריך להקשיב לו.

אם בחרת ללמוד הנדסת תוכנה, אנו מזמינים אותך לשמוע מהמומחים של מכללת עזריאלי על תוכנית הלימודים, האווירה בקמפוס, המלגות הייחודיות ועל שיתופי הפעולה עם חברות מובילות בתעשייה.

קרא עוד