דף הבית » איך לבחור מסלול לימודים בהנדסה?
איך לבחור מסלול לימודים בהנדסה?
הנדסה היא במידה רבה המנוע של העולם המודרני, בעידן בו הרבה מקצועות הופכים ללא רלוונטיים, קרנם של מקצועות ההנדסה רק ממשיך לעלות וקטגוריות חדשות של הנדסה באות לעולם. זו גם הסיבה שהביאה אותנו, בפקולטה להנדסה של מכללת עזריאלי, לכתוב את הסקירה הזו. אם בעבר התואר 'מהנדס' היה הרבה יותר כללי, הרי שבעשורים האחרונים מקצועות ההנדסה צמחו ומתפרסים על פני קשת מאוד מגוונת. גם אם הרציונל הכללי למקצועות ההנדסה דומה, כל תחום פותח צוהר לעולם תוכן שונה של תחומי עניין ותפקידים וחשוב שכל מי שבוחר ללמוד הנדסה יבחר במסלול שהכי מתאים לו ומעניין אותו. לזה צריך להוסיף שיקול נוסף. נכון שיש ביקוש קשיח למהנדסים בכל התחומים, ועדיין, יש תחומי הנדסה שהביקוש להם גבוה יותר ויש לזה ביטוי בשכר ההתחלתי, בסוג התפקיד ובאופק הקידומי. אז בואו נתחיל בסקירה של מקצועות ההנדסה.
הנדסת מכונות
הנדסת מכונות היא אולי מקצוע ההנדסה הכי קלאסי. למעשה, עד סוף המאה ה-19, כל המהנדסים היו מהנדסי מכונות והאנשים שעמדו בחזית המהפכה התעשייתית. המקצוע הזה מאוד רלוונטי גם היום והוא גם מאוד, מאוד מגוון. זה אולי היתרון הגדול שלו, כי מהנדסי מכונות עומדים היום בחזית של הרבה מאוד תעשיות. מבין מקצועות ההנדסה, הוא יחסית אנלוגי, אך במציאות של היום, גם ההנדסה ה'אנלוגית' מתממשקת לעולמות הדיגיטליים. לכן, גם ההכשרה של מהנדס מכונות היא הכשרה מגוונת ולעיתים דורשת בהמשך נדבך התמחות נוספת, בהתאם לתחום שמעניין אתכם (אווירונאוטיקה, רובוטיקה, ביו רפואה ועוד).
הנדסה אזרחית
עוד תחום הנדסה שניתן להגדיר 'קלאסי' הוא תחום ההנדסה האזרחית. המהנדסים האזרחים הם מי שאמונים על בניית סביבת המגורים והתשתיות שלנו – כל מבנה, כביש, גשר, מנהרה או תשתית ניקוז – עוברים תחת ידיו האמונות של המהנדס האזרחי. במדינה מתפתחת כמו ישראל יש הרבה מאוד זירות פעולה להנדסה האזרחית, מחברות בניה, דרך מייזמי תשתית התמחויות משנה, כמו למשל, הנדסת תשתיות מים.
הנדסת חשמל ואלקטרוניקה
במהלך המאה ה-20 עבר העולם מהפכת חשמול שיצרה צורך בזן חדש של מהנדסים – מהנדסי חשמל ואלקטרוניקה. מאחר שחשמל ואלקטרוניקה נוגעים בכל פן של החיים המודרניים מתשתיות חשמל לאומיות ועד למעגל האלקטרוני הכי קטן בסמרטפון שלנו, המקצוע הנדסת חשמל ואלקטרוניקה תמיד נדרש. את מהנדסי החשמל והאלקטרוניקה תפגשו, בין היתר, בתעשיות המתקדמות וההייטק בתפקידי פיתוח, תכנון ובקרה.
הנדסת תוכנה
הנדסת תוכנה היא תחום חדש יחסית, כשהמחשבים הראשונים הופיעו בזירה, בשנות הארבעים והחמישים של המאה הקודמת, מי שהיו האמונים על הפיתוח שלהם היו מהנדסי חשמל ואלקטרוניקה ועד היום יש השקה גבוהה בין התחומים. בשנות השישים והשבעים כשמחשבים הפכו לנפוצים יותר ויותר, היה ברור שנדרשת גם התמחות ייחודית בתוכנה. על פי ההגדרה המקובלת, מהנדס תוכנה הוא מי שמשתמש בידע מדעי וטכנולוגי על מנת לפתח, לתפעל, ולתחזק תוכנה. מהנדסי תוכנה צריכים להכיר היטב שפות תכנות, אך בשונה ממתכנתים רגילים הם צריכים להכיר גם שורה של דיסציפלינות מדעיות החורגות מהעיסוק בתוכנה בלבד ומתממשקות להנדסת חשמל ואלקטרוניקה, חומרה ועוד. למהנדסי תוכנה יש תפקיד קריטי בכמעט כל תעשייה מתקדמת או סטארט אפ ולכן גם מדובר באחד מתחומי ההנדסה המתבקשים ביותר.
הנדסת תעשייה וניהול
גם הנדסת תעשיה וניהול היא תחום הנדסה חדש יחסית, שבהרבה מובנים מאוד שונה מההנדסה הקלאסית. כי המשימה העומדת בפני מהנדס תעשייה וניהול היא ניהול ותכנון של המערכת עצמה, באופן שמאפשר בקרה, סינרגיה, שיפור והתייעלות. כמו כל מהנדס אחר, גם מהנדס התעשיה והניהול משתמש בכלים אמפיריים ומדידים, אך סט המיומנויות שלו גולש גם לפסיכולוגיה, סוציולוגיה, כלכלה וכל מה שקשור לניהול עצמו. לכן, את מנהלי התעשייה והניהול תמצאו בהרבה מאוד ענפים וצמתי החלטה, בתפקידי ניהול פרויקטים. העבודה עצמה מאוד מגוונת ונוגעת בתחומים כמו לוגיסטיקה, שרשרת יצור, רכש, משאבי אנוש, שירות ועוד.
הנדסת חומרים
אחד מתחומי ההנדסה החדשים, הוא מה שנקרא 'הנדסת חומרים'. המהפכה הפולימרית והצרכים המשתנים בתעשייה, כמו גם כל מה שקשור למודעות הסביבה, הפכו את פיתוח חומר הגלם לתורה שלמה כשלעצמה. אם בעבר הבחירה של חומרים התבססה על חומרי גלם טבעיים (כמו עץ ומתכות שונות), הרי שהמצאת הפלסטיק, הפולימריים פתחו קטגוריה חדשה לגמרי של חומרים מורכבים הנדרשים למגוון יישומים. תכונות כמו מוליכות חשמלית, בידוד, עמידות ומשקל הפכו לשם המשחק. בזכות הנדסת חומרים כל מכשיר, פרויקט או מיזם יכולים לקבל את המעטפת האופטימלית ומדובר במקצוע נדרש בשלל תעשיות מתקדמות.
הנדסה פרמצבטית
לא צריך להכביר מילים על החשיבות של תעשיית התרופות. אם בעבר תפקידי המפתח בתעשייה הזו הגיעו משלל תחומים (רפואה, ביולוגיה, ביוכימיה, מתמטיקה חישובית והנדסה כימית), בעשורים האחרונים התחום הזה מוכר כתחום הנדסה ספציפי וייחודי שמשלב בין האתגרים ונותן לבוגרים כלים משולבים לתת מענה לצרכי התעשייה הזו לאורך כל אורכה – משלב המחקר לשלבי הפיתוח, הסקייל אפ ובקרת הייצור. לצד כלי הנדסה מעולמות הכימיה, הפיזיקה והמתמטיקה, מהנדסים פרמצבטיים (המכונים גם 'מהנדסים רפואיים') מקבלים גם רקע בעולמות הביולוגיה, הביוכימיה והרפואה.
לימודי הנדסה במכללת עזריאלי
החלטתם איזה תחום הנדסה מושך אתכם ומתאים לכם במיוחד? נהדר. עדיין מתלבטים? זה גם בסדר, כי לפעמים צריך לצלול, לקבל יותר רקע ורק אז להתחייב באופן סופי על המסלול. מאחר שכל מהנדס נדרש לבסיס דומה במקצועות המבוא, ההמלצה היא לבחור במוסד לימודים שמתמחה בלימודי הנדסה ושמאפשר ללמוד קשת מגוונת של מקצועות. יש מעט מאוד מוסדות להשכלה גבוהה בישראל עם אוריינטציה טכנולוגית הנדסית כמו מכללת עזריאלי המציעים סקאלה כזו של התמחויות בהנדסה. כשמוסיפים לזה את האיכות של המורים שעשו קריירה שמשלבת מחקר אקדמי לפעילות ארוכה בתעשייה ומאפשרים לסטודנטים לקבל יחד עם הידע התיאורטי, תועפות של ניסיון מעשי ואת תכנית האקסלרטור שמעודדת את הבוגרים לקפוץ למים ולהפוך גם ליזמים.
במכללת עזריאלי יש גם מכינה אקדמית שתעזור לכם ליישר קו ולהתקבל ללימודי הנדסה.
למידע נוסף על מסלולי ההנדסה ותנאי הקבלה במכללת עזריאלי התקשרו *9087 -או היכנסו לקישור –